U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Zilversmid

Zilversmid worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een zilversmid? Lees de functieomschrijving.

Een Zilversmid is een vakman die gebruiksvoorwerpen vervaardigt van (edel)metalen en andere materialen, zoals bestek, schalen en vazen. Hierbij worden technieken gebruikt zoals hameren, drijven, puimen en polijsten. Een Zilversmid repareert ook zilverwerk. Het vervaardigen of repareren gebeurt in opdracht van een consument, juwelier of galerie. Het voorwerp wordt hersteld of weer functioneel gemaakt. Bij restauratie wordt het voorwerp in de oorspronkelijke staat teruggebracht, waarbij de Zilversmid gebruik maakt van authentieke materialen en technieken.

Een Zilversmid geeft traditionele en vernieuwende gebruiksvoorwerpen vorm, in opdracht of op eigen initiatief. Een Zilversmid is zelfstandig vakman en zelfstandig ondernemer. Hij verkoopt zijn eigen werk en exposeert soms ook. Een Zilversmid heeft een kleine, vaste klantenkring. Het opbouwen en behouden van deze klantenkring door middel van service en kwaliteit zijn belangrijke taken van een Zilversmid.

De dagelijkse werkzaamheden van een Zilversmid bestaan uit het repareren of restaureren van zilveren gebruiksvoorwerpen of objecten, het ontwerpen en vervaardigen van deze voorwerpen, materialen inkopen, en de voorwerpen presenteren en verkopen.

De Zilversmid onderscheidt zich, onder andere, van de Goudsmid doordat hij grotere (gebruiks)voorwerpen vervaardigt en repareert. Er is een groot aantal Goudsmeden dat ook de opleiding tot Zilversmid heeft gevolgd.

Een Zilversmid kan nauwkeurig werken met verschillende waardevolle materialen. Hij heeft gevoel voor stijl en ontwerpen en is creatief. Hij beschikt over een probleemoplossend vermogen en kan zich inleven in de wensen van de klant. Een Zilversmid bezit een hoge mate van authenticiteit en vakmanschap en heeft een goed gevoel voor esthetiek.

Mensen vonden ons op: Job Zilversmid, Baan Zilversmid, Zilversmid Worden, Functie-eisen Zilversmid, Verantwoordelijkheden Zilversmid, Functieprofiel Zilversmid, Wat doet een Zilversmid, Werken als Zilversmid.

Zilversmid worden: Opleiding tot zilversmid

De MBO opleiding Zilversmid-Ondernemer leidt op tot Zilversmid.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Zilversmid, Zilversmid Worden, Opleidingsniveau Zilversmid, Scholing Zilversmid, Studie Zilversmid, Bijscholing Zilversmid, Omscholing Zilversmid.

Organisaties waar een zilversmid doorgaans werkzaam is

Een Zilversmid werkt in een atelier of is zelfstandig.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Zilversmid, Zilversmid Worden, Opleidingsniveau Zilversmid, Scholing Zilversmid, Studie Zilversmid, Bijscholing Zilversmid, Omscholing Zilversmid.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden zilversmid

Een startende Zilversmid in loondienst ontvangt zo'n €1500 bruto per maand. Met ervaring kan dit oplopen tot €2200. Een Zilversmid met een eigen atelier ontvangt een salaris dat afhankelijk is van de winst van de onderneming.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO Goud en Zilvernijverheid. Hierin zijn onder andere een reiskostenvergoeding, vakantietoeslag en pensioenregeling vastgelegd. 

Mensen vonden ons op: Salaris Zilversmid, Loon Zilversmid, Wat verdien je als Zilversmid, Salarisschaal Zilversmid, Salarisindicatie Zilversmid, Bonus Zilversmid, CAO Zilversmid, Brutoloon Zilversmid, Nettoloon Zilversmid, Vakantiedagen Zilversmid, Pensioen Zilversmid.

Competenties, skills & vaardigheden zilversmid

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Netwerken
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Zilversmid, Vaardigheden Zilversmid, Attitude Zilversmid, Kwalificaties Zilversmid, Competentieprofiel Zilversmid.

Boeken voor het beroep zilversmid

Wil je meer weten over het beroep zilversmid? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je zilversmid bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken zilversmid te komen.

Siegfried De Buck | Ann Vandenbroucke

juweelontwerper en zilversmid - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789058560919 | 80 pagina's

Siegfried De Buck Juweelontwerper en zilversmid Kijken zonder kennis staat ver af van het begrijpende zien Ann Vandenbroucke In samenwerking met het VIZO Als hedendaags juweelontwerper en zilversmid speelt Gentenaar Siegfried De Buck (°1949) een leidende ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Zilversmid, Zilversmid ebooks, boek Zilversmid.

Persoonstypen zilversmid

Een Zilversmid werkt heel nauwkeurig en gedisciplineerd. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en stelt kwaliteit boven alles (Perfectionist).  Een Zilversmid is ook creatief en innovatief, en kan zich goed inleven in anderen (Romanticus). Een Zilversmid moet ook een commerciële houding hebben.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Zilversmid, Karakter Zilversmid.

Netwerk zilversmid

Intern heeft een Zilversmid contact met collega's, zoals Goudsmeden, Graveurs en Juweliers. Een Zilversmid kan een opdracht krijgen van een Consument, een Juwelier, een Kunsthistoricus, Restaurateur of een galeriehouder.

Mensen vonden ons op: Collega’s Zilversmid, Medewerkers Zilversmid.

Is het beroep zilversmid iets voor jou?

Zou je graag zilversmid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als zilversmid bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Zilversmid, beroepskeuzetest Zilversmid, beroep Zilversmid kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden zilversmid

Het beroepsperspectief voor een zilversmid is zo beperkt als dat van beeldend kunstenaars of andere beoefenaars van ambachten. Er is een gering aantal zelfstandig gevestigde Zilversmeden in Nederland. Zilversmeden zijn doorgaans in dienst als Zilversmid-reparateur. De hoeveelheid werk voor Zilversmeden is geringer dan voor Goudsmeden zodat er minder vraag is naar ambachtslieden die uitsluitend het vak van Zilversmid beoefenen. De meeste Zilversmeden zijn ook Goudsmid

Een Zilversmid kan doorgroeien door zich te specialiseren, te experimenteren of te combineren. Ook kan hij een eigen onderneming opzetten, deze laten groeien en personeel in dienst nemen. Een Zilversmid kan door middel van aanvullende scholing doorgroeien tot Restaurateur, Juwelier, Verkoper/Inkoper, Trendwatcher of Vertegenwoordiger. Hij kan doorleren in de richtingen productontwikkeling, ontwerp en vormgeving. 

Arbeidsmarktperspectief score zilversmid

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep zilversmid. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Zilversmid, Promotie mogelijkheden Zilversmid, Carriere Zilversmid.

Solliciteren op de functie zilversmid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als zilversmid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor zilversmid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als zilversmid. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Zilversmid, CV Zilversmid, sollicitatie Zilversmid.

Interviews met zilversmid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen zilversmid

Vacatures zilversmid

Op zoek naar een nieuwe baan als Zilversmid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Zilversmid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Zilversmid is een vakman die gebruiksvoorwerpen vervaardigt van (edel)metalen en andere materialen, zoals bestek, schalen en vazen. Hierbij worden technieken gebruikt zoals hameren, drijven, puimen en polijsten. Een Zilversmid repareert ook zilverwerk.

Beoordeling Zilversmid

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Zilversmid' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Zilversmid

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep