Zilversmid Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Zilversmid? Lees de functieomschrijving.

Een Zilversmid is een vakman die gebruiksvoorwerpen vervaardigt van (edel)metalen en andere materialen, zoals bestek, schalen en vazen. Hierbij worden technieken gebruikt zoals hameren, drijven, puimen en polijsten. Een Zilversmid repareert ook zilverwerk. Het vervaardigen of repareren gebeurt in opdracht van een consument, juwelier of galerie. Het voorwerp wordt hersteld of weer functioneel gemaakt. Bij restauratie wordt het voorwerp in de oorspronkelijke staat teruggebracht, waarbij de Zilversmid gebruik maakt van authentieke materialen en technieken.

Een Zilversmid geeft traditionele en vernieuwende gebruiksvoorwerpen vorm, in opdracht of op eigen initiatief. Een Zilversmid is zelfstandig vakman en zelfstandig ondernemer. Hij verkoopt zijn eigen werk en exposeert soms ook. Een Zilversmid heeft een kleine, vaste klantenkring. Het opbouwen en behouden van deze klantenkring door middel van service en kwaliteit zijn belangrijke taken van een Zilversmid.

De dagelijkse werkzaamheden van een Zilversmid bestaan uit het repareren of restaureren van zilveren gebruiksvoorwerpen of objecten, het ontwerpen en vervaardigen van deze voorwerpen, materialen inkopen, en de voorwerpen presenteren en verkopen.

De Zilversmid onderscheidt zich, onder andere, van de Goudsmid doordat hij grotere (gebruiks)voorwerpen vervaardigt en repareert. Er is een groot aantal Goudsmeden dat ook de opleiding tot Zilversmid heeft gevolgd.

Een Zilversmid kan nauwkeurig werken met verschillende waardevolle materialen. Hij heeft gevoel voor stijl en ontwerpen en is creatief. Hij beschikt over een probleemoplossend vermogen en kan zich inleven in de wensen van de klant. Een Zilversmid bezit een hoge mate van authenticiteit en vakmanschap en heeft een goed gevoel voor esthetiek.

Wil je werken als Zilversmid?

Werk je al als Zilversmid en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Zilversmid worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Zilversmid, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Zilversmid in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Juwelier
 • Consument
 • Leverancier
 • Kunsthistoricus
 • Restaurateur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Zilversmid

Wat verdient een Zilversmid?

Een startende Zilversmid in loondienst ontvangt zo'n €1500 bruto per maand. Met ervaring kan dit oplopen tot €2200. Een Zilversmid met een eigen atelier ontvangt een salaris dat afhankelijk is van de winst van de onderneming.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO Goud en Zilvernijverheid. Hierin zijn onder andere een reiskostenvergoeding, vakantietoeslag en pensioenregeling vastgelegd. 

Salarisschaal Zilversmid

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Zilversmid

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Zilversmid

Hoe goed is de toekomst voor de Zilversmid? 

Het beroepsperspectief voor een zilversmid is zo beperkt als dat van beeldend kunstenaars of andere beoefenaars van ambachten. Er is een gering aantal zelfstandig gevestigde Zilversmeden in Nederland. Zilversmeden zijn doorgaans in dienst als Zilversmid-reparateur. De hoeveelheid werk voor Zilversmeden is geringer dan voor Goudsmeden zodat er minder vraag is naar ambachtslieden die uitsluitend het vak van Zilversmid beoefenen. De meeste Zilversmeden zijn ook Goudsmid

Een Zilversmid kan doorgroeien door zich te specialiseren, te experimenteren of te combineren. Ook kan hij een eigen onderneming opzetten, deze laten groeien en personeel in dienst nemen. Een Zilversmid kan door middel van aanvullende scholing doorgroeien tot Restaurateur, Juwelier, Verkoper/Inkoper, Trendwatcher of Vertegenwoordiger. Hij kan doorleren in de richtingen productontwikkeling, ontwerp en vormgeving. 

Baankans Zilversmid

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Zilversmid worden: Opleidingen tot Zilversmid

Hoe word je een Zilversmid? 

De MBO opleiding Zilversmid-Ondernemer leidt op tot Zilversmid.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Zilversmid

Meer opleidingen Zilversmid

Weet je nog niet of je Zilversmid wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Zilversmid of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Zilversmid

Met wie werkt een Zilversmid samen? 

Intern heeft een Zilversmid contact met collega's, zoals Goudsmeden, Graveurs en Juweliers. Een Zilversmid kan een opdracht krijgen van een Consument, een Juwelier, een Kunsthistoricus, Restaurateur of een galeriehouder.


 • Juwelier
 • Consument
 • Leverancier
 • Kunsthistoricus
 • Restaurateur
Zilversmid


Organisaties waar een Zilversmid werkzaam is

Waar werkt een Zilversmid meestal? 

Een Zilversmid werkt in een atelier of is zelfstandig.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Zilversmid

Waar kun je het beste werken als Zilversmid? Hieronder vindt je de best door de Zilversmid beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Zilversmid.

Competenties, Skills en Vaardigheden Zilversmid:

Welke competenties heeft een een Zilversmid nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Zilversmid

Wat voor persoonlijkheid heb je als Zilversmid nodig? 

Een Zilversmid werkt heel nauwkeurig en gedisciplineerd. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en stelt kwaliteit boven alles (Perfectionist).  Een Zilversmid is ook creatief en innovatief, en kan zich goed inleven in anderen (Romanticus). Een Zilversmid moet ook een commerciële houding hebben.

Bekijk de persoonstypen voor Zilversmid


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Zilversmid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Zilversmid

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Zilversmid

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Zilversmid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Zilversmid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Zilversmid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Zilversmid. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Zilversmid iets voor je?

Zou je graag Zilversmid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Zilversmid bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Zilversmid

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar