Zilversmid Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Zilversmid? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep zilversmid. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je zilversmid wordt.

 

Wat is een Zilversmid?

Een Zilversmid is een vakman die gebruiksvoorwerpen vervaardigt van (edel)metalen en andere materialen, zoals bestek, schalen en vazen. Hierbij worden technieken gebruikt zoals hameren, drijven, puimen en polijsten. Een Zilversmid repareert ook zilverwerk. Het vervaardigen of repareren gebeurt in opdracht van een consument, juwelier of galerie. Het voorwerp wordt hersteld of weer functioneel gemaakt. Bij restauratie wordt het voorwerp in de oorspronkelijke staat teruggebracht, waarbij de Zilversmid gebruik maakt van authentieke materialen en technieken.

Een Zilversmid geeft traditionele en vernieuwende gebruiksvoorwerpen vorm, in opdracht of op eigen initiatief. Een Zilversmid is zelfstandig vakman en zelfstandig ondernemer. Hij verkoopt zijn eigen werk en exposeert soms ook. Een Zilversmid heeft een kleine, vaste klantenkring. Het opbouwen en behouden van deze klantenkring door middel van service en kwaliteit zijn belangrijke taken van een Zilversmid.

De dagelijkse werkzaamheden van een Zilversmid bestaan uit het repareren of restaureren van zilveren gebruiksvoorwerpen of objecten, het ontwerpen en vervaardigen van deze voorwerpen, materialen inkopen, en de voorwerpen presenteren en verkopen.

De Zilversmid onderscheidt zich, onder andere, van de Goudsmid doordat hij grotere (gebruiks)voorwerpen vervaardigt en repareert. Er is een groot aantal Goudsmeden dat ook de opleiding tot Zilversmid heeft gevolgd.

Een Zilversmid kan nauwkeurig werken met verschillende waardevolle materialen. Hij heeft gevoel voor stijl en ontwerpen en is creatief. Hij beschikt over een probleemoplossend vermogen en kan zich inleven in de wensen van de klant. Een Zilversmid bezit een hoge mate van authenticiteit en vakmanschap en heeft een goed gevoel voor esthetiek.

Past het beroep Zilversmid bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Zilversmid?

Werk je al als Zilversmid en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Zilversmid worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Zilversmid, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Zilversmid in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Juwelier
 • Consument
 • Leverancier
 • Kunsthistoricus
 • Restaurateur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Zilversmid

Wat verdient een Zilversmid?

Een startende Zilversmid in loondienst ontvangt zo'n €1500 bruto per maand. Met ervaring kan dit oplopen tot €2200. Een Zilversmid met een eigen atelier ontvangt een salaris dat afhankelijk is van de winst van de onderneming.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO Goud en Zilvernijverheid. Hierin zijn onder andere een reiskostenvergoeding, vakantietoeslag en pensioenregeling vastgelegd. 

Salarisschaal Zilversmid

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Zilversmid

Er zijn geen vacatures Zilversmid aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Zilversmid in werkt.

Meer weten over de sector waar een Zilversmid in werkt

Bekijk werken in Handel, Groothandel & Detailhandel

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Zilversmid

Wat zijn de baankansen voor een Zilversmid?

Het beroepsperspectief voor een zilversmid is zo beperkt als dat van beeldend kunstenaars of andere beoefenaars van ambachten. Er is een gering aantal zelfstandig gevestigde Zilversmeden in Nederland. Zilversmeden zijn doorgaans in dienst als Zilversmid-reparateur. De hoeveelheid werk voor Zilversmeden is geringer dan voor Goudsmeden zodat er minder vraag is naar ambachtslieden die uitsluitend het vak van Zilversmid beoefenen. De meeste Zilversmeden zijn ook Goudsmid

Een Zilversmid kan doorgroeien door zich te specialiseren, te experimenteren of te combineren. Ook kan hij een eigen onderneming opzetten, deze laten groeien en personeel in dienst nemen. Een Zilversmid kan door middel van aanvullende scholing doorgroeien tot Restaurateur, Juwelier, Verkoper/Inkoper, Trendwatcher of Vertegenwoordiger. Hij kan doorleren in de richtingen productontwikkeling, ontwerp en vormgeving. 

De actuele kans op werk voor een Zilversmid

Het beroep Zilversmid is onderdeel van de beroepsfamilie Edelsmeden. De kans op werk voor de beroepsfamilie Edelsmeden is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Zilversmid

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Zilversmid worden: Opleidingen tot Zilversmid

Wil je Zilversmid worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Zilversmid.

Hoe word je een Zilversmid? 

De MBO opleiding Zilversmid-Ondernemer leidt op tot Zilversmid.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Zilversmid

Er zijn geen opleidingen Zilversmid aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Zilversmid in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel

Omscholen tot Zilversmid

Als je je wilt omscholen tot Zilversmid is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Zilversmid zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Zilversmid dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Zilversmid

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Zilversmid

Als je Zilversmid wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Zilversmid zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Zilversmid

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Zilversmid?

Competenties en Vaardigheden Zilversmid

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Zilversmid nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Zilversmid nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Zilversmid

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Zilversmid

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Zilversmid. Als Zilversmid wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Zilversmid:


zie volledige beschrijving persoonstype Zilversmid

Vakkennis voor een Zilversmid

Het is voor een Zilversmid ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Zilversmid zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Zilversmid


Werkervaring Zilversmid

Het is voor een startend Zilversmid die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Zilversmid is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Juwelier, Goudsmid .

Iets anders leren?

Is Zilversmid het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Zilversmid

Je kunt als Zilversmid een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Zilversmid is onderdeel van de beroepsfamilie Edelsmeden. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Zilversmid

Verwante beroepen Zilversmid

Doorgroei beroepen voor een Zilversmid

Diamantbewerker (sier) briljanteerder diamantpolijster (sier) diamantslijper (sier) diamantsnijder (sier) diamanttekenaar (sier) diamantzager (sier) rondister zaagversteller diamant (sier) achtkantslijper diamant Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Hoofd beroepsgroep Zilversmid

Het beroep Zilversmid valt binnen de hoofdberoepsgroep Ambachtslieden

Ambachtslieden passen specifieke technische en praktische kennis en vaardigheden toe voor het vervaardigen of onderhouden van producten of constructies. Dit soort beroepen kunnen we ook vakmannen noemen. 

Het werk wordt met de hand en/of met verschillende hulpmiddelen en gereedschappen uitgevoerd. Ambachtslieden hebben vakspecifieke vaardigheden nodig om de hoeveelheid fysieke inspanning en tijd die nodig is voor voor het werk te verminderen. Deze vaardigheden zijn ook nodig om de kwaliteit van de producten te verbeteren. De taken vereisen inzicht in alle fasen van het productieproces, de gebruikte materialen en gereedschappen en de aard en het doel van het eindproduct. 

Voorbeeldtaken en werkzaamheden van Ambachtslieden:

 • Het bouwen, onderhouden en repareren van gebouwen en andere constructies
 • Metaal gieten, lassen en vormen
 • Het installeren en bouwen van zware metalen constructies of onderdelen
 • Het maken van machines, gereedschappen, uitrusting en andere metalen artikelen
 • Het instellen en/of bedienen van verschillende productiemachines
 • Montage, onderhoud en reparatie van industriële machines, motoren, voertuigen, elektrische instrumenten en andere apparatuur
 • Het maken van precisie-instrumenten, juwelen, huishoudelijke artikelen en ambachtelijke producten
 • Het uitvoeren van drukwerk
 • De productie en verwerking van voedingsmiddelen en diverse artikelen van hout, textiel, leer en aanverwante materialen. 

 
Het toezicht houden op andere werknemers bij de verantwoordelijkheden horen. 

Zelfstandige ambachtslieden die hun eigen bedrijf exploiteren, kunnen ook een reeks taken uitvoeren die verband houden met het beheer van het bedrijf. Dit zijn taken zoals het bijhouden van rekeningen en gegevens en klantenservice. Deze taken betreffen vormen normaal gesproken niet het belangrijkste onderdeel van het werk.

Subhoofdgroepen binnen de Ambachtslieder  

Beroepen in de hoofdgroep Ambachtslieden worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • 71 Bouwarbeiders, m.u.v. elektriciens
 • 72 Metaalarbeiders en machinemonteurs
 • 73 Medewerkers drukkerij en kunstnijverheid
 • 74 Elektriciens en elektronicamonteurs
 • 75 Voedselverwerkende beroepen, houtbewerkers, kleermakers en andere ambachtslieden
Netwerk Zilversmid

Met wie werkt een Zilversmid samen? 

Intern heeft een Zilversmid contact met collega's, zoals Goudsmeden, Graveurs en Juweliers. Een Zilversmid kan een opdracht krijgen van een Consument, een Juwelier, een Kunsthistoricus, Restaurateur of een galeriehouder.


 • Juwelier
 • Consument
 • Leverancier
 • Kunsthistoricus
 • Restaurateur
Zilversmid


Organisaties waar een Zilversmid werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Zilversmid meestal werkt.

Waar werkt een Zilversmid?

Een Zilversmid werkt in een atelier of is zelfstandig.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Zilversmid

Waar kun je het beste werken als Zilversmid? Hieronder vind je de best door de Zilversmid beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Zilversmid.

Competenties, Skills en Vaardigheden Zilversmid:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Zilversmid.

Welke competenties heeft een Zilversmid nodig?

Een Zilversmid heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Zilversmid

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Zilversmid passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Zilversmid nodig? 

Een Zilversmid werkt heel nauwkeurig en gedisciplineerd. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en stelt kwaliteit boven alles (Perfectionist).  Een Zilversmid is ook creatief en innovatief, en kan zich goed inleven in anderen (Romanticus). Een Zilversmid moet ook een commerciële houding hebben.

Bekijk de persoonstypen voor Zilversmid


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Zilversmid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Zilversmid

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Zilversmid

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Zilversmid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Zilversmid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Zilversmid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Zilversmid. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Zilversmid iets voor je?

Zou je graag Zilversmid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Zilversmid bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Zilversmid

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar