Agent te paard Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Agent te paard? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep agent te paard. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je agent te paard wordt.

 

Wat is een Agent te paard?

Agenten te paard worden vaak ingezet tijdens grote voetbalwedstrijden, ME-optredens, ceremonies, demonstraties, optochten en andere evenementen waar veel publiek op afkomt, zoals Koninginnedag en concerten. Tegenwoordig worden ze ook vaak ingezet bij horeca- en uitgaansgelegenheden.

Op een paardenrug straalt een agent autoriteit uit, heeft een goed overzicht en is erg wendbaar. Bovendien kan een agent te paard op plekken komen waar een politieauto niet kan komen. Hij heeft dezelfde bevoegdheden als agenten op de grond, dus een agent te paard houdt niet alleen toezicht, maar treft ook maatregelen als mensen zich niet aan de regels houden. Soms kun je gevraagd worden om mee te lopen in een paardenstoet, zoals op Prinsjesdag.

De paarden die gebruikt worden door de politie zijn getraind voor het politiewerk. Ze leren zich niets aan te trekken van lawaai, boze mensen, vuurwerk, water, vallende voorwerpen enzovoort. Vaak krijgt een agent zijn eigen politiepaard toegewezen. Hij traint op dit paard en helpt bij de verzorging.

Tevens voert een agent te paard ook werkzaamheden op de grond uit, zoals controles uitvoeren op veemarkten en maneges, het assisteren bij ongevallen waar dieren bij zijn betrokken en het afhandelen van klachten over mishandeling of verwaarlozing van paarden.

 

 

Past het beroep Agent te paard bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Agent te paard

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Surveillant te paard, Politie te paard, Bereden politie, ruiter bereden politie

Wil je werken als Agent te paard?

Werk je al als Agent te paard en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Agent te paard worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Agent te paard, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Agent te paard in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Surveillanten
 • Hoofdagenten
 • Andere agenten
 • Mensen op straat

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €2900

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Agent te paard

Wat verdient een Agent te paard?

Tijdens de opleiding tot agent krijg je al salaris. De hoogte hiervan hangt af van je instroomleeftijd en je inkomen en ligt tussen de € 1400,- en € 1700,- bruto per maand. Na de opleiding stijgt het salaris tot zo’n € 1850,- bruto per maand. Het brutosalaris kan oplopen tot zo’n € 2900,- per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring.

Bij diensten buiten de 9- tot 5-tijden krijgt een agent te paard toeslagen. Ook betaalt de overheid de opleiding. Daarnaast krijgt een agent te paard een dertiende maand, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof en korting bij een collectieve zorgverzekering. Tevens mag een agent gratis gebruik maken van de sportfaciliteiten van het korps.  

Salarisschaal Agent te paard

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Agent te paard

Er zijn geen vacatures Agent te paard aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Agent te paard in werkt.

Meer weten over de sector waar een Agent te paard in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Agent te paard

Wat zijn de baankansen voor een Agent te paard?

De laatste jaren is de functie van agent te paard erg in populariteit gestegen. Het kan lang duren voordat er plaats is om een opleiding tot agent te paard te volgen. Daarna kan een agent te paard fulltime aan de slag bij grotere korpsen, of parttime aan de slag bij kleinere korpsen. Een agent te paard kan daarnaast ook de werkzaamheden van 'gewone' agenten uit blijven voeren. 

Binnen de politie kan een agent te paard doorgroeien tot bijvoorbeeld commissaris. Hij krijgt dan een belangrijke leidinggevende functie. Ook kan een agent te paard zich ook op andere gebieden specialiseren. Hij kan dan bijvoorbeeld als lid van de vreemdelingenpolitie of rechercheur aan de slag. 

 

 

De actuele kans op werk voor een Agent te paard

De kans op werk voor het beroep Agent te paard is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Agent te paard

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Agent te paard worden: Opleidingen tot Agent te paard

Wil je Agent te paard worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Agent te paard.

Hoe word je een Agent te paard? 

Om agent te paard te kunnen worden, moet je eerst minstens vier jaar werkervaring hebben als ‘gewoon’ agent. Om agent te worden, volg je een politieopleiding aan de Politieacademie. Er zijn opleidingen op verschillende niveaus. Zo kun je op het MBO de opleiding Politiemedewerker doen om agent te worden of de opleiding Allround politiemedewerker om hoofdagent te worden. Op het HBO kun je de master Criminal Investigation doen om recherchekundige te worden. Tijdens je opleiding ontvang je al salaris.

De agenten kunnen vervolgens opgeleid worden tot ruiters. Deze opleiding wordt verzorgd door de Koninklijke Landelijke PolitieDiensten (KLPD). Bij grote politiekorpsen en het KLPD is ‘agent te paard’ een fulltime functie. Bij de kleine korpsen is het een parttime functie, je doet het naast de andere werkzaamheden van een ‘gewone’ agent. 

Een functie als agent te paard is populair, dus het kan lang duren voordat een agent een opleiding tot agent te paard te kan volgen. Degenen die het langst in dienst zijn hebben voorrang. Om de twee jaar wordt getest of de agent te paard nog aan de eisen voldoet. Bovendien moet jaarlijks een herhalingsopleiding gevolgd worden en moeten de agenten zich vaktechnisch bij laten scholen.

 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Agent te paard

Er zijn geen opleidingen Agent te paard aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Agent te paard in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen tot Agent te paard

Als je je wilt omscholen tot Agent te paard is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Agent te paard zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Agent te paard dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Agent te paard

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Agent te paard

Als je Agent te paard wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Agent te paard zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Agent te paard

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Agent te paard?

Competenties en Vaardigheden Agent te paard

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Agent te paard nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Agent te paard nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Agent te paard

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Assertiviteit
Assertiviteit
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Agent te paard

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Agent te paard. Als Agent te paard wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Agent te paard:


zie volledige beschrijving persoonstype Agent te paard

Vakkennis voor een Agent te paard

Het is voor een Agent te paard ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Agent te paard zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Agent te paard


Werkervaring Agent te paard

Het is voor een startend Agent te paard die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Agent te paard is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Brigadier, Commissaris, Hoofdagent .

Iets anders leren?

Is Agent te paard het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Agent te paard

Je kunt als Agent te paard een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Agent te paard is onderdeel van de beroepsfamilie Politieagenten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Agent te paard

Mogelijke specialisaties voor een Agent te paard

agent basispolitiezorg medewerker basispolitiezorg agent zeehavenpolitie agent spoorwegpolitie agent verkeerspolitie motorsurveillant politie agent waterpolitie politiemedewerker verkeersdienst agent havenpolitie motoragent politie Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Hoofd beroepsgroep Agent te paard

Het beroep Agent te paard valt binnen de hoofdberoepsgroep Dienstverlenend personeel en verkopers

Dienstverlenend personeel en verkopers bieden verschillende diensten met betrekking tot reizen, huishouden, persoonlijke verzorging, of beveiliging. Of het demonstreren en verkopen van goederen in groothandels- of detailhandelszaken, of op beurzen en markten. 

De werkzaamheden van dienstverlenend personeel en verkopers

Taken die worden uitgevoerd door dienstverlenend personeel en verkopers omvatten meestal: 

 • het organiseren en verlenen van services tijdens het reizen
 • het verlenen van huishoudelijke diensten
 • het bereiden en serveren van eten en drinken 
 • de zorg voor kinderen 
 • het verlenen van persoonlijke en basisgezondheidszorg aan huis of in instellingen. Hierbij horen ook kappers- en schoonheidsbehandelingen
 • Het verlenen van beveiligingsdiensten en het beschermen van personen en eigendommen tegen brand, diefstal en vandalisme 
 • De handhaving van de wet en orde 
 • het verkopen van goederen in groot- of kleinhandelszaken, beurzen en markten
 • het demonstreren van goederen aan potentiële klanten 

 

Het toezicht houden op andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen.

Subgroepen binnen dienstverlenend personeel en verkopers

Beroepen in de hoofdgroep dienstverlenend personeel en verkopers kunnen worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • Medewerkers persoonlijke dienstverlening
 • Verkoopmedewerkers
 • Verzorgend personeel
 • Beveiligingswerkers
Netwerk Agent te paard

Met wie werkt een Agent te paard samen? 

Een agent te paard zal veel contact hebben met collega's, zoals hoofdagenten en surveillanten. Zij  moeten samenwerken, overleggen en een plan van aanpak bedenken. Bovendien komt een agent te paard in aanmerking met mensen op straat, zoals voetbalsupporters bij een voetbalwedstrijd en jongeren bij uitgaansgelegenheden. 


 • Surveillanten
 • Hoofdagenten
 • Andere agenten
 • Mensen op straat
Agent te paard


Organisaties waar een Agent te paard werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Agent te paard meestal werkt.

Waar werkt een Agent te paard?

De politie hoort bij de overheid en is dus een non-profit organisatie. Een fulltime agent te paard kan aan de slag bij de grotere korpsen of het KLPD. Als je niet fulltime werkzaam wil zijn als agent te paard maar ook andere functies wil uitoefenen, kun je als parttime agent te paard aan de slag bij de kleinere regiokorpsen. 

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Agent te paard

Waar kun je het beste werken als Agent te paard? Hieronder vind je de best door de Agent te paard beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Agent te paard.

Competenties, Skills en Vaardigheden Agent te paard:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Agent te paard.

Welke competenties heeft een Agent te paard nodig?

Een Agent te paard heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Agent te paard

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Agent te paard passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Agent te paard nodig? 

Een agent te paard dient zelfverzekerd te zijn, zich niet te laten overlopen en de veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan. Hij weet kordaat op te treden en heeft een grote overtuigingskracht. Het persoonstype dat goed past bij een agent te paard is daarom ‘baas’. 

Bekijk de persoonstypen voor Agent te paard


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Agent te paard

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Agent te paard

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Agent te paard

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Agent te paard

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Agent te paard dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Agent te paard belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Agent te paard. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Agent te paard iets voor je?

Zou je graag Agent te paard willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Agent te paard bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Agent te paard

queena

ik zit namelijk in de paardenschool te torhout en het is volgend jaar mij laatste jaar dus mijn droom is echt om politie te paard te worden mijn passie ligt ook bij de paarden!

serena

Vroeger twijfelde ik hier nog weleens over, nu niet echt meer. Ik wil dit denk toch niet worden. Kan iemand ervaringen delen en dat soort dingen dat mijn twijfel weggaat. 

mila

Ik moest voor school een presentatie maken over wat ik ,ater wou worden! ik twijfelde geen moment want ik wost het al sinds ik een keer een politie op een paard zag en dacht: dat wil ik ook!   

Jean-Pierre

Probeer,naast je studie een baantje te krijgen in een Manege.Sucses

Jean-Pierre

En Britt,dit klopt niet.Gr.

Dirk

een groot probleem mag het niet zijn.Wel adviseer ik,het advies van Jean-Pierre op te volgen.Sucses en Gr.

britt

Hallo, Ik ben britt en ik ben bijna 13jaar..wil heel graag politie worden,maar ook politie te paard..ik zit ook op paard rijden maar heb gehoord dat ze dat liever niet hebben...klopt dat? Groetjes britt  

Sanne

Wat een gaaf beroep lijkt mij dit zeg ! Ik ga mij hier zeker in verdiepen. Heeft iemand nog tips voor als ik later deze opleiding ga doen?:)

Amyy

Super leuk verdiep me er nu al in! Ik ben een echte lief hebber van paarden en neem graag leiding 

Wilco

Fijn Amy,dat je zo enthousiast ben engraag de leiding neemt.Als opl.tot agent zal je niet zo erg veel de ldg.kunnen nemen.Dat komt later wel,veel sucses,gr.

agent

Hallo Femke,het is een fantastisch beroep er zitten ook aan dit vak minder leuke kanten.Je moet uiteraard ook een liefhebber van paarden.Gr.

femke

supeeerleuk beroep , dit word echt mijn beroep later als ik het kan

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar