Gevangenisdirecteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gevangenisdirecteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gevangenisdirecteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gevangenisdirecteur wordt.

 

Wat is een Gevangenisdirecteur?

De directeur of manager van een penitentiaire inrichting (gevangenis) heeft een wat ander functieprofiel dan de meeste directeurs in bedrijven. De gevangenis is geen winstgerichte instelling, en de directeur heeft dan ook niet als taak winst te maximaliseren, klanten te werven of iets dergelijks. Hij heeft de dagelijkse leiding over de gevangenis (binnen de grenzen die gesteld worden door de ministeries, vooral het ministerie van justitie), en de eindverantwoordelijkheid voor wat er in de inrichting gebeurt. Hij heeft de bevoegdheid om gedetineerden bepaalde sancties op te leggen (bijvoorbeeld het weigeren van bezoeken en telefoongesprekken, of plaatsing in een isoleercel) of gevangenen over te plaatsen naar andere cellen. Dit laat de grote verantwoordelijkheid zien die bij het beroep hoort. Het kan voorkomen dat gevangenen zich (terecht of onterecht) bedreigd of met opzet benadeeld voelen (door bijvoorbeeld cipiers), de gevangenisdirecteur is dan degene die hier verantwoordelijkheid voor draagt, en het uiteindelijke aanspreekpunt is (hier zit altijd wel een klachtencommissie of dergelijk orgaan tussen). Ook kan het voorkomen dat veroordeelden of zelfs werknemers zich met opzet benadeeld voelen door hun meerderen (soms ook de directeur zelf). De directeur is in al deze gevallen degene die zich naar buiten toe moet verantwoorden. In het nieuws zijn zo meerdere voorbeelden te vinden van klachten over, rechtszaken tegen en schorsingen van gevangenisdirecteurs, om allerlei redenen. Gevangenen hebben in Nederland altijd recht op een bepaalde kwaliteit van leven, de directeur dient deze kwaliteit  te garanderen.Wil je werken als Gevangenisdirecteur?

Werk je al als Gevangenisdirecteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gevangenisdirecteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gevangenisdirecteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gevangenisdirecteur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Bewaarder
 • Korpschef
 • Rechter
 • Penetentiair inrichtingswerker
 • Werkmeester arbeid

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €7500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gevangenisdirecteur

Wat verdient een Gevangenisdirecteur?

Het is onwaarschijnlijk dat een gevangenisdirecteur minder dan het modaal inkomen verdient gezien de grote verantwoordelijkheid die hij draagt. Salarissen van drie- of vierduizend per maand zijn redelijk normaal. Het salaris wordt vooral bepaald door de soort, en door de grootte van de gevangenis. Een grote gevangenis met veel “zware” criminelen en veel gevangenen met een levenslange straf kan resulteren in een maandsalaris van vijf- of zesduizend en mogelijk nog hoger, terwijl een kleinere gevangenis waarschijnlijk rond de drie- a vierduizend blijft zitten.

Salarisschaal Gevangenisdirecteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gevangenisdirecteur

Er zijn geen vacatures Gevangenisdirecteur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Gevangenisdirecteur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Gevangenisdirecteur in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gevangenisdirecteur

Wat is de toekomst van Gevangenisdirecteur?

In Nederland zijn niet bijzonder veel gevangenissen, en iedere gevangenis heeft maar één directeur. Het arbeidsmarktperspectief is dus “slecht” te noemen, maar gevangenisdirecteur is ook geen beroep waar iemand met een studie gericht naartoe werkt.

Een gevangenisdirecteur heeft binnen zijn eigen instelling al de hoogste functie, maar het is natuurlijk denkbaar dat hij een andere functie ambiëert. Wanneer hij over een diploma rechten beschikt zou hij verder aan het werk kunnen in de rechtspraak (rechter of advocaat) of bij justitie (officier van justitie bijvoorbeeld), maar er zijn veel meer beroepen denkbaar. Deze liggen echter niet direct voor de hand, het is zeer afhankelijk van de verdere werkervaring en persoonlijke interesses van de gevangenisdirecteur. Met de managementervaring kan hij ook prima aan de slag als manager bij een “normaal” bedrijf.

Baankans Gevangenisdirecteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gevangenisdirecteur worden: Opleidingen tot Gevangenisdirecteur

Wil je gevangenisdirecteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gevangenisdirecteur? 

Voor gevangenisdirecteur bestaat vanzelfsprekend geen specifieke opleiding. In verband met de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken is echter een wo-diploma een vanzelfsprekende basis. Gezien de aard van de werkzaamheden zal een studie criminologie of rechten de meest voor de hand liggende zijn waarmee iemand directeur van een gevangenis wordt. Daarnaast is het een beroep dat veel ervaring vereist, het zal zo goed als nooit voorkomen dat iemand direct na zijn studie begint als gevangenisdirecteur.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gevangenisdirecteur

Er zijn geen opleidingen Gevangenisdirecteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gevangenisdirecteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Juridisch


Netwerk Gevangenisdirecteur

Met wie werkt een Gevangenisdirecteur samen? 

De gevangenisdirecteur komt tijdens zijn werk in contact met bijna al het gevangenispersoneel. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de cipier/bewaarder, maar in een gevangenis zijn ook heel veel “normale” beroepen nodig. Een kok bijvoorbeeld, of een dominee/predikant, een (psychiatrisch) verpleegkundige, een werkmeester arbeid, enzovoorts. Administratieve, technische en facilitaire medewerkers zijn ook te allen tijde aanwezig. Daarnaast zal de gevangenisdirecteur contact hebben met bijvoorbeeld de politie of de rechtbank over nieuwe gedetineerden.


 • Bewaarder
 • Korpschef
 • Rechter
 • Penetentiair inrichtingswerker
 • Werkmeester arbeid
Gevangenisdirecteur


Organisaties waar een Gevangenisdirecteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gevangenisdirecteur meestal werkt.

Waar werkt een Gevangenisdirecteur?

De gevangenisdirecteur werkt voor een penitentiaire inrichting, ook wel gevangenis of huis van bewaring.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Gevangenisdirecteur

Waar kun je het beste werken als Gevangenisdirecteur? Hieronder vind je de best door de Gevangenisdirecteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gevangenisdirecteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gevangenisdirecteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gevangenisdirecteur.

Welke competenties heeft een Gevangenisdirecteur nodig?

Een Gevangenisdirecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gevangenisdirecteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gevangenisdirecteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gevangenisdirecteur nodig? 

De gevangenisdirecteur is een combinatie van de persoonstypen Perfectionist en Baas. Enerzijds is voor een gevangenisdirecteur het "morele kompas" belangrijk, net als zijn of haar realisme en discipline. Anderzijds heeft de gevangenisdirecteur een leidinggevende functie en is zijn natuurlijk overwicht belangrijk. De gevangenisdirecteur moet direct en zelfverzekerd zijn, en moet anderen kunnen overtuigen en motiveren. Daarnaast moet hij weten hoe hij een conflict moet oplossen en moet hij stressbestendig zijn. We zien hier dus ook enkele eigenschappen van de Bemiddelaar.

Bekijk de persoonstypen voor Gevangenisdirecteur


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Gevangenisdirecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gevangenisdirecteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gevangenisdirecteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gevangenisdirecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gevangenisdirecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gevangenisdirecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gevangenisdirecteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gevangenisdirecteur iets voor je?

Zou je graag Gevangenisdirecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gevangenisdirecteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gevangenisdirecteur

zyno

Ik heb een vraag in verband met de beginnende fucntie die je krijgt of hebt na het behalen van je diploma, rechten of criminologie. Welke functie zal je moeten uitoefenen of wordt je toegevezen, na het behalen van je diploma? Is dit eveneens beginnend bij cipier/bewaker ? groetjes

zyno

Ik heb een vraag in verband met de beginnende fucntie die je krijgt of hebt na het behalen van je diploma, rechten of criminologie. Welke functie zal je moeten uitoefenen of wordt je toegevezen, na het behalen van je diploma? Is dit eveneens beginnend bij cipier/bewaker ? groetjes

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar