Hondentrainer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Hondentrainer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Hondentrainer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Hondentrainer wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Hondentrainer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Hondentrainer


Vacatures Hondentrainer

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Hondentrainer?

Als Hondentrainer ben je verantwoordelijk voor het bedenken, organiseren en uitvoeren van lessen voor eigenaren en hun honden. Veel mensen doen een puppycursus, maar enkelen zullen ook een training willen volgen met een volwassen hond. Je kunt zelf de planning bepalen van lessen en trainingen en redelijk je eigen tijd indelen.

Nadat je als Hondentrainer hebt besloten hoe een les eruit moet gaan zien is het je taak om de voorbereidingen te treffen. Als je zelfstandig werkt moet je een terrein overleggen wat veilig is voor mens en dier. Dat kan soms binnen zijn, maar de meeste lessen van een Hondentrainer vinden buiten plaats. Werk je niet zelfstandig maar als medewerker binnen een hondenschool dan zal de Hondentrainer zelf geen terrein hoeven te regelen maar wordt je ingedeeld op een van de beschikbare locaties.

Tijdens de daadwerkelijke training geef je instructies aan de eigenaren over handelingen die ze moeten verrichten met hun hond. Je traint de honden dus eigenlijk door de mensen aan te sturen. Soms zul je dingen voordoen met een leshond, maar het meeste werk ligt bij de hondeneigenaar en niet de Hondentrainer. Honden voeren opdrachten uit en worden beloond als zij gewenst gedrag vertonen, als komen wanneer ze geroepen worden, of zitten na het commando 'zit'.

Je moet als Hondentrainer goed in staat zijn om het gedrag van de honden op de les te interpreteren en progressie op te merken. Eventueel kunnen eigenaren je ook advies vragen over andere onderwerpen zoals de verzorging van hun hond. Als Hondentrainer heb je dus meer algemene kennis dan specifiek van het gedrag van honden kunnen beschikken.


Past het beroep Hondentrainer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Hondentrainer per stad

Vacatures Hondentrainer Alkmaar

Vacatures Hondentrainer Almelo

Vacatures Hondentrainer Almere

Vacatures Hondentrainer Alphen aan den Rijn

Vacatures Hondentrainer Amersfoort

Vacatures Hondentrainer Amstelveen

Vacatures Hondentrainer Amsterdam

Vacatures Hondentrainer Apeldoorn

Vacatures Hondentrainer Arnhem

Vacatures Hondentrainer Assen

Vacatures Hondentrainer Bergen op Zoom

Vacatures Hondentrainer Breda

Vacatures Hondentrainer Capelle aan den IJssel

Vacatures Hondentrainer Delft

Vacatures Hondentrainer Den Bosch

Vacatures Hondentrainer Den Haag

Vacatures Hondentrainer Den Helder

Vacatures Hondentrainer Deventer

Vacatures Hondentrainer Doetinchem

Vacatures Hondentrainer Dordrecht

Vacatures Hondentrainer Ede

Vacatures Hondentrainer Eindhoven

Vacatures Hondentrainer Emmen

Vacatures Hondentrainer Enschede

Vacatures Hondentrainer Gouda

Vacatures Hondentrainer Groningen

Vacatures Hondentrainer Haarlem

Vacatures Hondentrainer Haarlemmermeer

Vacatures Hondentrainer Heerlen

Vacatures Hondentrainer Helmond

Vacatures Hondentrainer Hengelo

Vacatures Hondentrainer Hilversum

Vacatures Hondentrainer Hoogeveen

Vacatures Hondentrainer Hoorn

Vacatures Hondentrainer Katwijk

Vacatures Hondentrainer Leeuwarden

Vacatures Hondentrainer Leiden

Vacatures Hondentrainer Lelystad

Vacatures Hondentrainer Maastricht

Vacatures Hondentrainer Middelburg

Vacatures Hondentrainer Nieuwegein

Vacatures Hondentrainer Nijmegen

Vacatures Hondentrainer Oss

Vacatures Hondentrainer Purmerend

Vacatures Hondentrainer Roermond

Vacatures Hondentrainer Roosendaal

Vacatures Hondentrainer Rotterdam

Vacatures Hondentrainer Schiedam

Vacatures Hondentrainer Spijkenisse

Vacatures Hondentrainer Terneuzen

Vacatures Hondentrainer Tilburg

Vacatures Hondentrainer Utrecht

Vacatures Hondentrainer Veenendaal

Vacatures Hondentrainer Venlo

Vacatures Hondentrainer Vlaardingen

Vacatures Hondentrainer Westland

Vacatures Hondentrainer Zaanstad

Vacatures Hondentrainer Zeist

Vacatures Hondentrainer Zoetermeer

Vacatures Hondentrainer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Hondentrainer

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Hondentrainer?

Het salaris van een hondentrainer is afhankelijk van het dienstverband. Veel Hondentrainers werken voor zichzelf, dus hun inkomsten zijn afhankelijk van hoeveel klanten ze hebben en vooral ook het type hondentraining dat ze geven. Er zijn ook hondentrainers in loondienst, bijvoorbeeld bij een dierenasiel, of bij de KNGF blindegeleide honden. Vooral die laatste zijn goed opgeleid en hebben veel verantwoordelijkheid. Het salaris van een tophondentrainer in loondienst lugt tussen de € 1900 en de € 2800. Een hondengedragstherapeut zal een gelijksoortige salaris verdienen en de toptrainers zoals Martin Gaus verdienen nog een heel stuk meer.


Meer weten over het salaris Hondentrainer

Salaris aankomend Hondentrainer Salaris junior Hondentrainer Wat is het salaris van een medior Hondentrainer? Welk salaris krijgt een senior Hondentrainer?


Hoe word je een Hondentrainer? 

Er zijn twee mogelijkheden om in de diersector te werken als Hondentrainer. Er is een mogelijkheid voor een opleiding op MBO niveau en een opleiding op HBO niveau.

De opleiding voor Africhter of Kynologisch Instructeur besteedt vooral aandacht aan de diverse aspecten van gedrag. Aan de ene kant gewenst gedrag en aan de andere kant ongewenst gedrag.

Ongewenst gedrag of probleemgedrag hoeft niet altijd onnatuurlijk gedrag te zijn. Toch leer je als hondentrainer wel hoe je dergelijk gedrag om kunt buigen. Belangrijk daarbij is hoe honden leren en hoe jij daar als Hondentrainer op in kunt spelen. 

Er is aandacht voor het opstellen van een lesplan, veiligheidsaspecten en hoe je les moet geven aan groepen en individuen.

Opleidingen Hondentrainer

Hondentrainer
Tijdens deze boeiende thuiscursus leer je omgaan met verschillende types honden en leer je hun gedragingen herkennen en duiden. Je krijgt stap voor stap alle Honden hebben naast aandacht en liefde ook training en opvoeding nodig. Daarom leer …
HondentrainerOmscholen tot Hondentrainer

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Hondentrainer. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hondentrainer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hondentrainer

Als je Hondentrainer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hondentrainer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hondentrainer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Hondentrainer?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Hondentrainer

Een Hondentrainer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Hondentrainer

 • Stimuleren
 • Positiviteit
 • Luistervaardigheid
 • Feedback geven
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Overtuigingskracht
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hondentrainer nodig? 

Als Hondentrainer moet je een natuurlijk overwicht hebben op de mensen en dieren waar je mee werkt. Daarnaast is het uitstralen van zelfvertrouwen belangrijk om ervoor te zorgen dat de cursisten je expertise niet in twijfel trekken en meegaan in de lessen en opdrachten. Ook voelen de honden goed aan of iemand daadwerkelijk overwicht heeft of dit alleen probeert uit te stralen (Baas).

Een praktische instelling en een zekere mate van energie zijn voor een Hondentrainer handig om te hebben. Je bent veel fysiek bezig en brengt steeds weer kennis in de praktijk met steeds wisselende omstandigheden. Ook gedrevenheid in het behalen van resultaten draagt bij aan het succesvol werken van de Hondentrainer (Succesvolle werker).


Eigenschappen Hondentrainer

 • Zelfverzekerdheid
 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Enthousiasme
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Hondentrainer?

Het probleem met het werk van Hondentrainers is dat veel van de vacatures vragen om vrijwilligers. Natuurlijk zijn er particulieren die betalen voor de diensten van een hondentrainer, maar als je bijvoorbeeld terecht komt bij een vrijwilligersorganisatie dan gaan de opbrengsten naar het goede doel en niet naar de Hondentrainer. Een goed betalende baan in deze branche kan lastg te vinden zijn.

Je hebt wel groeimogelijkheden. Door het opdoen van ervaring en het volgen van aanvullende studie kan een Hondentrainer doorgroeien naar Kynologisch Gedragstherapeut.

Als Gedragstherapeut richt de Trainer zich minder op algemeen lesgeven, maar op het individueel aanpakken van probleemgedrag bij een hond.


Doorgroei mogelijkheden Hondentrainer

Het beroep Hondentrainer is onderdeel van de beroepsfamilie Dierentrainers en -gedragstherapeuten.

Doorgroei beroepen voor een Hondentrainer

Groom

Dierenverzorger dierentuin / wildpark

dierenverzorger wildpark

oppasser dierentuin

oppasser safaripark

oppasser wildpark

dierenverzorger safaripark

dierenverzorger dierentuin

Dolfijnenverzorger

Manegemedewerker

paardenverzorger manege

Stalmedewerker

Hondentrimmer

hondenkapper

kattentrimmer

Hondenuitlater

Medewerker Hondenuitlaatservice

Dierenoppas

Dierenverzorger transport

dierenverzorger luchtvaartmaatschappij

Proefdierverzorger

bediende proefdierverblijven

Dierenverzorger

dierenverzorger asiel

kattenverzorger

dierenverzorger dierenartspraktijk

dierenverzorger dierenspeciaalzaak

dierenverzorger gezelschapsdieren

dierenverzorger kennel

hondenverzorger

dierenverzorger kinderboerderij

dierenverzorger dierentehuis

Hoofd dierenverzorger transport

chef dierensteward

hoofd dierenverzorger luchtvaartmaatschappij

Bedrijfsleider / ondernemer hondenuitlaatservice

bedrijfsleider hondenuitlaatdienst

bedrijfsleider hondenuitlaatservice

bedrijfsleider/ondernemer hondenuitlaatdienst

ondernemer hondenuitlaatdienst

ondernemer hondenuitlaatservice

Bedrijfsleider / ondernemer trimsalon

ondernemer trimsalon

bedrijfsleider hondenkapsalon

bedrijfsleider hondentrimsalon

bedrijfsleider kattentrimsalon

bedrijfsleider trimsalon

bedrijfsleider/ondernemer hondenkapsalon

bedrijfsleider/ondernemer hondentrimsalon

bedrijfsleider/ondernemer kattentrimsalon

ondernemer hondenkapsalon

ondernemer hondentrimsalon

ondernemer kattentrimsalon

Dierenasielhouder / dierenpensionhouder

dierenpensionhouder

bedrijfsleider dierenpension

bedrijfsleider/ondernemer dierenasiel

bedrijfsleider/ondernemer dierenpension

beheerder kinderboerderij

dierenasielbeheerder

ondernemer dierenasiel

ondernemer dierenpension

bedrijfsleider dierenasiel

beheerder dierenasiel

dierenasielhouder

Pensionstalhouder

Kennelhouder

bedrijfsleider hondenkennel

bedrijfsleider/ondernemer hondenkennel

ondernemer hondenkennel

rashondenfokker

Meer steden Minder steden

Waar werkt een Hondentrainer?

De meeste banen voor de Hondentrainer zijn te vinden in het segment van de non-profit. Helaas zijn dan ook heel veel vacatures voor onbetaalde banen.


Met wie werkt een Hondentrainer samen? 

Als Hondentrainer zal je eigenlijk voornamelijk in contact zijn met de cursisten. Je werkt veel zelfstandig, zet zelf de lessen op en voert ze dan uit in samenwerking met de huisdiereigenaren.

In minder voorkomende gevallen zul je samenwerken met andere instructeurs. Dit is alleen wanneer je als Hondentrainer terecht komt binnen een wat grotere hondenschool.


Hondentrainer

Alles over het beroep Hondentrainer in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar