U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Elektricien

Elektricien worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een elektricien? Lees de functieomschrijving.

De Elektricien is een monteur van elektrische installaties. Dit is het geheel van bij elkaar horende elektrische apparaten. De Elektricien legt de infrastructuur aan die nodig is voor de voorziening van elektriciteit. Ook voert de Elektricien onderhoud uit aan de elektriciteitsvoorziening.

De Elektricien is ervoor verantwoordelijk dat het stroom veilig een huis of gebouw binnenkomt. Door alles op de juiste manier aan te sluiten, kan er veilig stroom afgetapt worden uit de stopcontacten. Na het aanleggen zal de Elektricien alles langslopen om te zien of het naar behoren werkt. Hierdoor kunnen wij in het huis en op het werk allerlei elektrische apparaten gebruiken. Het is belangrijk dat alles klopt en dat iemand niet te veel stroom van een groep kan pakken of er ergens kortsluiting gemaakt worden. Hierdoor zal de stroom uitvallen en moet er een oplossing voor het probleem gevonden worden.

De Elektricien moet verstand hebben van elektriciteit en stroom. De Elektricien moet weten hoe dit in oude huizen loopt om hier onderhoudswerkzaamheden aan uit te kunnen voeren en problemen op te kunnen lossen. Ook moet de Elektricien een nieuwe infrastructuur voor de elektriciteitsvoorziening aan kunnen leggen. De Elektricien moet een (bouw)tekening goed kunnen lezen en kunnen bepalen waar de bedrading moet lopen en waar de stopcontacten en lichtschakelaars geplaatst moeten worden. Ook het plaatsen hiervan behoort tot de werkzaamheden van de Elektricien.

Mensen vonden ons op: Job Elektricien, Baan Elektricien, Elektricien Worden, Functie-eisen Elektricien, Verantwoordelijkheden Elektricien, Functieprofiel Elektricien, Wat doet een Elektricien, Werken als Elektricien.

Elektricien worden: Opleiding tot elektricien

Om aan de slag te kunnen als Elektricien moet je een technische opleiding gevolgd hebben. Zo kan je op het VMBO een technische kant kiezen. Daarna kan je een vervolgopleiding volgen. Denk hierbij aan MBO Elektrotechnische installaties of HBO Elektrotechniek.

Ook zijn er voor de Elektricien aanvullende opleidingen te volgen. Een Elektricien die aanvullende vakdiploma’s haalt, kan zo bijvoorbeel daan de slag als elektrotechnisch installateur.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Elektricien, Elektricien Worden, Opleidingsniveau Elektricien, Scholing Elektricien, Studie Elektricien, Bijscholing Elektricien, Omscholing Elektricien.

Organisaties waar een elektricien doorgaans werkzaam is

De Elektricien werkt voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektriciteitsvoorzieiningen of werkt als zelfstandig ondernemer. De Elektricien is eigenlijk altijd werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Elektricien, Elektricien Worden, Opleidingsniveau Elektricien, Scholing Elektricien, Studie Elektricien, Bijscholing Elektricien, Omscholing Elektricien.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden elektricien

De Elektricien verdient gemiddeld tussen de €1600,- en €2700,-. Dit is afhankelijk van de ervaring en eventuele vakdiploma’s. Tot de overige arbeidsvoorwaarden behoren onder andere vrije dagen.

Mensen vonden ons op: Salaris Elektricien, Loon Elektricien, Wat verdien je als Elektricien, Salarisschaal Elektricien, Salarisindicatie Elektricien, Bonus Elektricien, CAO Elektricien, Brutoloon Elektricien, Nettoloon Elektricien, Vakantiedagen Elektricien, Pensioen Elektricien.

Competenties, skills & vaardigheden elektricien

 • Analytisch
 • Innovatief
 • Zelfsturing
 • Plannen en organiseren
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Elektricien, Vaardigheden Elektricien, Attitude Elektricien, Kwalificaties Elektricien, Competentieprofiel Elektricien.

Boeken voor het beroep elektricien

Wil je meer weten over het beroep elektricien? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je elektricien bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken elektricien te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Elektricien, Elektricien ebooks, boek Elektricien.

Persoonstypen elektricien

De Elektricien moet (bouw)tekening kunnen lezen, kunnen bepalen waar de bedrading moet lopen en waar stopcontacten en lichtschakelaars moeten komen. De Elektricien moet hiervoor over goede analytische vaardigheden beschikken (Waarnemer). Veelal werkt de Elektricien als zelfstandig en moet daarom beslissingen kunnen nemen en ondernemend zijn (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Elektricien, Karakter Elektricien.

Netwerk elektricien

De Elektricien werkt samen met collega’s en heeft als de Elektricien in loondienst is ook te maken met een leidinggevende. De Elektricien heeft bij nieuwbouw ook te maken met een aannemer, bouwvakkers en anderen die zich bezighouden met de bouw van een huis.

Mensen vonden ons op: Collega’s Elektricien, Medewerkers Elektricien.

Is het beroep elektricien iets voor jou?

Zou je graag elektricien willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als elektricien bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Elektricien, beroepskeuzetest Elektricien, beroep Elektricien kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden elektricien

Er zijn voldoende vacatures beschikbaar voor de functie van Elektricien. Ook zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden voor de Elektricien. Als de Elektricien aanvullend vakdiploma’s behaalt, kan de Elektricien bijvoorbeeld aan de slag als elektrotechnisch installateur.

Arbeidsmarktperspectief score elektricien

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep elektricien. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Elektricien, Promotie mogelijkheden Elektricien, Carriere Elektricien.

Solliciteren op de functie elektricien

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als elektricien dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor elektricien belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als elektricien. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Elektricien, CV Elektricien, sollicitatie Elektricien.

Interviews met elektricien

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen elektricien

Vacatures elektricien

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektricien? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektricien. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Elektricien is een monteur van elektrische installaties. Dit is het geheel van bij elkaar horende elektrische apparaten. De Elektricien legt de infrastructuur aan die nodig is voor de voorziening van elektriciteit.

Beoordeling Elektricien

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Elektricien' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Elektricien

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep