Sales Manager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sales Manager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sales manager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sales manager wordt.

 

Wat is een Sales Manager?

De Sales Manager geeft leiding aan een team van verkopers en houdt zich daarnaast bezig met de verkoop van producten en diensten. Een nauwe samenwerking met de marketingafdeling is hierbij cruciaal. De Sales Manager stelt in overleg met zijn leidinggevende een verkoopplan op en coördineert marktonderzoeken. Er wordt dan in kaart gebracht welke verkoopresultaten het bedrijf wil realiseren. Hierop aansluitend worden bepaalde doelen (targets) vastgesteld. Door middel van reportages kan gemeten worden of de doelstellingen behaald zijn of dat er op sommige vlakken tekort is geschoten.Wat doet een Sales Manager?

Het verkoopplan bepaalt de rode draad van de werkzaamheden van de Sales Manager. Het doel van de Sales Manager is namelijk voldoen aan de verkoopsdoelstellingen van een bedrijf. Verder gaat de Sales Manager klantenrelaties aan en onderhoudt deze. Daarnaast let de Sales Manager op trends, ontwikkelingen en kansen op de markt en vertaalt deze naar manieren waarop zijn bedrijf hier op in kan springen. Daarnaast overlegt de Sales Manager met tussenhandelaren en wordt de verkoop zo goed mogelijk gestroomlijnd. Dankzij de goede commerciele eigenschappen van de salesmanager kan hij gaten in de markt ontdekken en inspelen op de zwakke punten van de concurrentie. Een salesmanager is er op gefocust zoveel mogelijk producten of diensten te verkopen om de winst van de onderneming te kunnen vergroten.

Wil je werken als Sales Manager?

Werk je al als Sales Manager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sales Manager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sales Manager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sales Manager in één oogopslag


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sales Manager

Wat verdient een Sales Manager?

Een Sales Manager heeft een startsalaris van circa €2500. Dit kan oplopen tot €6500 bruto per maand. Hiernaast wordt er in de commerciele sector veel gebruik gemaakt van provisies en bonussen. Wanneer de resultaten gunstig zijn, zullen de werknemers hier hun financieel voordeel van ondervinden.

Naast een marktconform salaris zijn er over het algemeen gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden. Zo bestaat er de mogelijkheid tot een auto van de zaak, een mobiele telefoon, een laptop en een bijdrage aan de kinderopvang en pensioen.

 

Salarisschaal Sales Manager

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sales Manager

Op zoek naar een nieuwe baan als Sales Manager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sales Manager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sales Manager vacatures

Vacature AREA SALES MANAGER (M/ F)
Dedicated People
AREA SALES MANAGER (M/F) Role responsibilities / tasks:Is responsible for all European B-B sales activities (excluding Germany, France, Austria and Switzerland)Maintain and set up relationships with distributors and dealers.Develop …
Vacature Technical International Area Sales Manager Europa
LMH Engineering
Wat ga je doen? Als Technical International Area Sales Manager Europa wordt jij verantwoordelijk gesteld voor alle verkoopactiviteiten in de regio West Europa. Je zal complexe salestrajecten beheren waarbij solution …
Vacature Sales Manager Amsterdam
Berlitz Schools of Languages B.V.
Ter versterking van ons commerciële team zijn we op zoek naar een Sales Manager Amsterdam De functie: Als Regional Sales Manager ga je aan de slag in de regio Amsterdam. …
Vacature Sales Manager - Piet Boon
Piet Boon
Wil jij verantwoordelijk zijn voor de commerciële koers van een van de meest gerenommeerde designstudio’s? Ben je een geboren leider en heb jij ruime ervaring in het hogere segment? Dan …
Vacature Sales Manager Detachering IT - 65K + bonus
SAM Amsterdam
Sales Manager Detachering IT - 65K + bonus Wat ga je doen als Sales Manager? Als Sales Manager in de detachering ga jij ervoor zorgen dat de accountmanager en business …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sales Manager

Wat is de toekomst van Sales Manager?

Er is een vrij gunstig arbeidsmarktperspectief voor de Sales Manager. Er zijn immer veel vacatures te vinden. Sales Manager is daarnaast een beroep met veel doorgroeimogelijkheden. Zo kan er overgestapt worden naar een functie als verstigingsmanager, maar ook naar een meer bestuurlijke functie zoals Marketing Director. Dit kan bereikt worden door bijscholing en persoonlijke ontwikkeling.

Er zijn dus veel kansen voor een salesmanager omdat hij of zij actief kan zijn in veel verschillende commerciele sectoren met allerlei producten en diensten. Hierdoor zijn ook de doorgroeimogelijkheden niet beperkt. Zo komt het vaak voor dat iemand als starter begint als professioneel verkoper en dankzij een goede ontwikkeling van de managementvaardigheden doorgroeit tot accountmanager of verkoopleider.

Baankans Sales Manager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

130


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sales Manager worden: Opleidingen tot Sales Manager

Wil je Sales Manager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sales Manager.

Hoe word je een Sales Manager? 

Voor een baan als Sales Manager is HBO werk -en denkniveau een vereiste. Om de functie van salesmanager uit te oefenen is het aan te raden een economische HBO-opleiding te hebben afgerond. Afhankelijk van het soort product of dienst dat wordt verkocht, kan er ook een andere expertise gevraagd worden. De opleiding commerciele economie is de meest voorkomende opleiding die is genoten door salesmanagers. Deze studie kan gevolgd worden op verschillende hogescholen en kan naast voltijd ook in deeltijd of duaal-traject gevolgd worden. Verdere opleidingen zijn een opleiding Marketing Management, of Communicatie of Management Economie en Recht. Daarnaast is bijscholing mogelijk via verschillende gespecialiseerde sales management opleidingen en is een aantal jaren praktijkervaring als sales executive of account manager een vereiste.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Sales Manager

Klantgericht verkopen in de detailhandel
Tijdens de training Klantgericht verkopen in de detailhandel leer je wat echte aandacht voor je klant inhoudt en oplevert. Van begroeting tot aankoop. Van open staan voor klachten tot relatiebehoud. …
Klantgericht verkopen in de detailhandel
Succesvol telefonisch verkopen
Tijdens de tweedaagse training Succesvol telefonisch verkopen leer je hoe je klantvriendelijker maar vooral effectiever -en dus succesvoller - een telefonisch verkoopgesprek voert. Stel: je bent ontzettend goed in non-verbale …
Succesvol telefonisch verkopen
Verkopen
KRACHTIGER VERKOPEN Hoe brengt u de producten of diensten van uw organisatie aan de man of de vrouw? Hoe staat het met uw verkoop- en aquisitievaardigheden? Wat niet iedereen zich …
Verkopen
Verkopen, een vak apart
Verkopen; een vak apart Verkopen is een proces van laten kopen… en uiteraard met alle mogelijke aspecten van wederzijdse persoonlijke beïnvloeding. Het gehele verkoopproces bestaat uit acties en het in …
Verkopen, een vak apart
Training Verkopen en acquireren
De training Verkopen en Acquireren Heb jij behoefte aan meer commercieel succes en het verder ontwikkelen van jouw verkoopvaardigheden? In deze verkooptraining leer je direct toepasbare verkoopvaardigheden. We behandelen het …
Training Verkopen en acquireren

Omscholen of doorgroeien tot Sales Manager

Als je Sales Manager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sales Manager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sales Manager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sales Manager?

Competenties en Vaardigheden Sales Manager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sales Manager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sales Manager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sales Manager

Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Sales Manager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sales Manager. Als Sales Manager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sales Manager:


zie volledige beschrijving persoonstype Sales Manager

Vakkennis voor een Sales Manager

Het is voor een Sales Manager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sales Manager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sales Manager

Je bedrijf verkopen - Bedrijfsovername voor DGA en zelfstandig ondernemer.
Vijf, tien, twintig jaar of misschien nog langer geleden kon je je er niets bij voorstellen: jouw bedrijf aan een ander overlaten! Maar de laatste tijd komt die gedachte net …
Je bedrijf verkopen - Bedrijfsovername voor DGA en zelfstandig ondernemer.
Resultaatgericht verkopen - Training over praktische toepassing van gangbare technieken met het oog op groeiend verkoopresultaat
Als verkoopmedewerker ga jij voor het resultaat. Hoe doe je dat dan? Je hebt vast al wel wat theorie meegekregen over effectief of resultaatgericht verkopen. Maar alles bij elkaar in …
Resultaatgericht verkopen - Training over praktische toepassing van gangbare technieken met het oog op groeiend verkoopresultaat
Sterke drank - Klantgericht alcohol verkopen voor winkelpersoneel.
Werken op de sterkedrankafdeling bij de supermarkt of in een slijterij is interessant; je doet vaak verrassende ervaringen op met klanten. Maar wat weet je eigenlijk van de producten die …
Sterke drank - Klantgericht alcohol verkopen voor winkelpersoneel.
Effectief verkopen - Wordt door adviseren, demonstreren en persoonlijke uitstraling een goede verkoper.
Effectief verkopen. Dat doe je niet alleen omdat je baas dat van je vraagt, maar ook omdat je het gewoon leuk vindt. Maar wat is effectief? Je hebt vast al …
Effectief verkopen - Wordt door adviseren, demonstreren en persoonlijke uitstraling een goede verkoper.
Je bedrijf verkopen
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Vijf, tien, twintig jaar of misschien nog langer geleden kon je je er niets bij voorstellen: …
Je bedrijf verkopen

Werkervaring Sales Manager

Het is voor een startend Sales Manager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sales Manager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Marketing Manager .

Iets anders leren?

Is Sales Manager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sales Manager

Met wie werkt een Sales Manager samen? 

Een Sales Manager heeft een groot netwerk waarbij er voornamelijk contact is met de Sales -en Marketingafdeling. De Sales Manager werkt veel samen met de Marketing Manager en legt verantwoording af aan de Marketing Director of direct aan de Algemeen Directeur. Verder heeft de Sales Manager intern contact met de Account Managers, de Product Managers en de Klantenservice.

Tevens zal je als salesmanager goed en intensief contact hebben met de afnemers en klanten. Belangrijk is om waardevol om te gaan met je doelgroep om zo duurzame relaties op te bouwen. Klantcontacten opbouwen, behouden en uitbreiden. Marktonderzoekers weten voor welke argumenten de klanten gevoelig zijn. Dit is belangrijke informatie voor de salesmanager want hierdoor kan er optimaal worden ingespeeld op trends en de behoeften van je doelgroep.


  • Sales Director
  • Afdeling Sales
  • Afdeling Marketing
  • Marktonderzoekers
  • Marketing Manager
Sales Manager


Organisaties waar een Sales Manager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sales Manager meestal werkt.

Waar werkt een Sales Manager?

Sales Managers werken louter bij profit organisaties. Dit kunnen zeer uiteenlopende bedrijven zijn in verschillende sectoren. Ook kunnen het kleine, middelgrote, maar ook grote ondernemingen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan een bouwbedrijf, een hotelketen, kledingmerk of verzekeringorganisatie. Het doel van de Sales Manager is altijd hetzelfde: zoveel mogelijk winst en omzet behalen.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Sales Manager

Waar kun je het beste werken als Sales Manager? Hieronder vind je de best door de Sales Manager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sales Manager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sales Manager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sales Manager.

Welke competenties heeft een Sales Manager nodig?

Een Sales Manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sales Manager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sales Manager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sales Manager nodig? 

Een Sales Manager is qua persoonlijkheidstype een Succesvolle werker en een Baas.

De Baas of Leider neigt zeer sterk naar zelfstandigheid en tracht gevoelens van zwakheid of afhankelijkheid te vermijden. De Baas staat bekend om zijn krachtige uitstraling en is niet bang om negatieve emoties, zoals boosheid, te uiten. Positieve eigenschappen uiten zich in: energie, loyaliteit, zelfvertrouwen en gezag. Daarentegen zijn er ook verschillende negatieve eigenschappen: dominantie, opstandigheid, ongevoeligheid en arrogantie. In relaties is een Baas zorgzaam, loyaal, oprecht en ijverig, maar ook strijdlustig en onbuigzaam.

De Succesvolle werker heeft een sterke behoefte om productief te zijn. Hierin wordt er geprobeerd mislukkingen te vermijden en successen te behalen.  De Succesvolle Werker wordt graag in een goed daglicht gezien. Zijn positieve eigenschappen uiten zich in zelfverzekerdheid, gedrevenheid, ijverigheid, energie en een praktische doen en laten.  Daar staat tegenover dat Succesvolle werkers ook narcistisch, prestatiegericht, ijdel, oppervlakkig en dominant kunnen zijn.
In relaties kunnen Succesvolle werkers waarderend, betrouwbaar en gevend zijn, maar daarnaast ook defensief en ongeduldig. 

Als salesmanager ben je kritisch en wil je met zo min mogelijk middelen de beste resultaten boeken. Naast het resultaatgerichte en commerciele karakter ben je zelfverzekerd en oprecht geinteresseerd naar de wensen en behoeften van de klant. Door het vooraf opgestelde verkoopplan en de te varen koers kan een salesmanager doelgericht te werk gaan. In dit proces zal hij ook andere groepen aansturen om tot de beste resultaten te kunnen komen. (De succesvolle werker)

Omdat het van groot belang is dat de salesmanager oplettend is, moet het inzichtelijk vermogen goed ontwikkeld zijn. Verschillende externe belangengroepen, de markt en de concurrentie moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Dit vereist zowel een analytisch denkvermogen als een leergierige instelling. (De Waarnemer)

Bekijk de persoonstypen voor Sales Manager


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Beroepsvereniging Sales Manager

Sinds 1971 is de Sales Management Association (SMA) dé beroepsvereniging voor sales professionals op elk niveau. Vijf bedrijven staken destijds de koppen bij elkaar om het salesvak te professionaliseren. De bedrijven die aan de wieg stonden van het oprichten van de SMA waren Heineken, Nutricia, Nestlé, Douwe Egberts en Unilever. Hiermee bestaat de SMA meer dan 40 jaar en is het daarmee één van de oudste vakverenigingen van Nederland en dat is niet zo vreemd, aangezien de SMA een vakgebied vertegenwoordigt, dat voor de gehele Nederlandse Economie van groot belang is. De SMA is een vrijwilligersvereniging en het is wel bijzonder, dat het in die de formule al die jaren continuïteit heeft behouden. Meer informatie over de fundamenten van de SMA, is op www.sma.nl te vinden.


Interview met een Sales Manager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sales Manager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sales Manager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sales Manager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sales Manager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sales Manager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sales Manager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sales Manager iets voor je?

Zou je graag Sales Manager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sales Manager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Sales Manager?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Sales Manager

Vacature Sales Manager
MAIN Energie
Ben jij de commerciële vastgoed professional en netwerker die wij zoeken? Heb jij altijd al leiding willen geven aan een klein team en wil je niet de binding met klanten
Vacature Regional Sales Manager – Medical Device
Dabir Surfaces: a Methode Electronics Company
Dabir Surfaces, a Methode company, is seeking a Regional Sales Manager to develop new business in our South-Central territory. Join our mission to make pressure injuries a never event by …
Vacature Junior Sales Manager
Ambitious People
Junior Sales Manager Waar kom je te werken? Ambitious People Group is een internationale Recruitment consultancy met 5 Brands en kantoren in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Hongkong. 10 jaar …
Vacature Sales Manager Binnendienst / Manager verkoop Binnendienst
Phoenix Verf- & Glasspecialisten
Sales Manager (Binnendienst) locatie Huizen (Noord Holland) Op zoek naar meer kleur in je leven dan enkel krijtstreep ? Wegens aanhoudend succes zoeken wij klantvriendelijke commerciële managers met uitmuntende verkoopkwaliteiten, …
Vacature Sales Manager - Supply Chain Software
Michael Page International Netherlands SA
Are you passionate about developing sales relationships and driving sales performance in a technology environment? If so, then this organization would be a great fit for you. Client Details Our …

Actuele blogposts


reacties op Sales Manager

Jean-Pierre

Dit zijn de reacties van twee SalesManagers,denk ik.Gr.

Pierre

Goede aanvulling.Gr.

Saskia

Pragmatisch, dynamisch, strategisch, analytisch, teamleiderschap en coaching zijn kerndisiplines 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar