Technisch manager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Technisch manager: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Technisch manager. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Technisch manager nodig heeft.Wat doet een Technisch manager? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Technisch manager?

Zoals veel leidinggevende en coördinerende technische functies is technisch manager of technical manager een beroep dat bij verschillende organisaties op geheel verschillende manieren ingevuld kan worden.

Hoewel de specifieke werkzaamheden dus in grote mate kunnen verschillen is er toch een zekere kern van het beroep afleidbaar van de functietitel. De technisch manger staat altijd aan het hoofd van een (deel van) een afdeling met technische verantwoordelijkheden en rapporteert aan een hogere functie, meestal een andere manager en soms de algemeen directeur

De werkzaamheden betreffen altijd technische aangelegenheden Daarbij moet vermeld worden dat maar weinig bedrijven een technisch manager an sich in dienst hebben. In veel gevallen zal het gaan om vergelijkbare functies met andere titels, zoals technical sales manager, technologie- en innovatiemanager, manager techniek, manager technische dienst, technisch ontwikkelaar, enzovoorts.

Past het beroep Technisch manager bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Technisch manager?

Technisch managers lopen doorgaans dan ook niet rond bij technische bedrijven, maar bij bedrijven met technische onderdelen, waar de technisch manager in een team werkt van andere managers, bijvoorbeeld de sales manager en de logistiek manager.

In zo’n organisatie zal het takenpakket van de technisch manager vooral bestaan uit een hoop delegeren, plannen en organiseren. De technisch manager zal de volledige verantwoordelijkheid hebben voor alle technische aangelegenheden van een organisatie. Hij of zij zal zich hoofdzakelijk bezig houden met het bepalen van beleid en het controleren van de uitvoering daarvan, en zal erop toe moeten zien dat alles de gewenste kwaliteitsstandaard behoudt. Uiteindelijk is de technisch manager immers verantwoordelijk voor alles wat er fout gaat.

Andere namen het beroep Technisch manager

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Technical manager


Vacatures Technisch manager

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch manager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch manager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Technisch manager per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Technisch manager op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Technisch manager in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Technisch manager per stad

Vacatures Technisch manager Alkmaar

Vacatures Technisch manager Almelo

Vacatures Technisch manager Almere

Vacatures Technisch manager Alphen aan den Rijn

Vacatures Technisch manager Amersfoort

Vacatures Technisch manager Amstelveen

Vacatures Technisch manager Amsterdam

Vacatures Technisch manager Apeldoorn

Vacatures Technisch manager Arnhem

Vacatures Technisch manager Assen

Vacatures Technisch manager Bergen op Zoom

Vacatures Technisch manager Breda

Vacatures Technisch manager Capelle aan den IJssel

Vacatures Technisch manager Delft

Vacatures Technisch manager Den Bosch

Vacatures Technisch manager Den Haag

Vacatures Technisch manager Den Helder

Vacatures Technisch manager Deventer

Vacatures Technisch manager Doetinchem

Vacatures Technisch manager Dordrecht

Vacatures Technisch manager Ede

Vacatures Technisch manager Eindhoven

Vacatures Technisch manager Emmen

Vacatures Technisch manager Enschede

Vacatures Technisch manager Gouda

Vacatures Technisch manager Groningen

Vacatures Technisch manager Haarlem

Vacatures Technisch manager Haarlemmermeer

Vacatures Technisch manager Heerlen

Vacatures Technisch manager Helmond

Vacatures Technisch manager Hengelo

Vacatures Technisch manager Hilversum

Vacatures Technisch manager Hoogeveen

Vacatures Technisch manager Hoorn

Vacatures Technisch manager Katwijk

Vacatures Technisch manager Leeuwarden

Vacatures Technisch manager Leiden

Vacatures Technisch manager Lelystad

Vacatures Technisch manager Maastricht

Vacatures Technisch manager Middelburg

Vacatures Technisch manager Nieuwegein

Vacatures Technisch manager Nijmegen

Vacatures Technisch manager Oss

Vacatures Technisch manager Purmerend

Vacatures Technisch manager Roermond

Vacatures Technisch manager Roosendaal

Vacatures Technisch manager Rotterdam

Vacatures Technisch manager Schiedam

Vacatures Technisch manager Spijkenisse

Vacatures Technisch manager Terneuzen

Vacatures Technisch manager Tilburg

Vacatures Technisch manager Utrecht

Vacatures Technisch manager Veenendaal

Vacatures Technisch manager Venlo

Vacatures Technisch manager Vlaardingen

Vacatures Technisch manager Westland

Vacatures Technisch manager Zaanstad

Vacatures Technisch manager Zeist

Vacatures Technisch manager Zoetermeer

Vacatures Technisch manager Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technisch manager

Wat verdient een Technisch manager?

Hoewel lagere salarissen mogelijk zijn, betaalt het beroep van technisch manager doorgaans goed: minimaal 4000 euro per maand. Wo’ers zullen als starter iets beter betaald krijgen dan hbo’ers, maar ook werkervaring heeft ook een groot aandeel. Zodra een technisch manager zich bewezen heeft en een aantal jaar voor een bedrijf werkt, kan hij of zij doorgroeien naar de 5000 á 6000. Afhankelijk van het bedrijf kan dit nog verder omhoog gaan. Een technisch manager kan in principe immers voor ieder bedrijf met een technische tak werken, dus ook voor goed betalende multinationals.

Salarisschaal Technisch manager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Technisch manager

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Technisch manager


Bekijk het salaris Technisch manager per ervaringsniveau

Salaris junior Technisch manager Wat verdient een startend Technisch manager? Wat is het loon senior Technisch manager? beginnend Technisch manager salaris Maximaal salaris trainee Technisch manager Hoeveel verdient een leidinggevend Technisch manager? Wat is het salaris van een medior Technisch manager? Salaris aankomend Technisch manager Wat verdient een ervaren Technisch manager? Welk salaris krijgt een leerling Technisch manager?


Technisch manager worden: Opleidingen tot Technisch manager

Wil je Technisch manager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Technisch manager.

Hoe word je een Technisch manager? 

De technisch manager zal zich in ieder geval aantoonbaar bewezen moeten hebben. Een (ruim) aantal jaren ervaring zal in veel gevallen een vereiste zijn, naast een hbo- of wo-diploma in bedrijfskundige of technische richting. De technisch manager zal zelfstandig moeten kunnen opereren en zal dus over de technische én over de bedrijfskundige kennis moeten beschikken.

Opleidingen Technisch manager

Technische Bedrijfskunde
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Uitgebreid Doel In de opleiding Technische Bedrijfskunde leert u technische en …
Technische Bedrijfskunde
Bedrijfskunde voor Technisch Professionals (HBO)
Bedrijfskunde voor Technisch Professionals bestaat uit een persoonlijk ontwikkelingstraject, vier bedrijfskundige modules en een bedrijfsopdracht. De opleiding duurt 6 maanden en omvat 14 bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden meestal plaats op …
Bedrijfskunde voor Technisch Professionals (HBO)Technisch manager worden: Omscholen tot Technisch manager

Als je je wilt omscholen tot Technisch manager is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Technisch manager zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Technisch manager dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Technisch manager

Vacature Manager Opleidingsbedrijf / Algemeen Technisch Manager
Technicampus Metaal
Manager Opleidingsbedrijf / Algemeen Technisch Manager Ter uitbreiding van ons team zoeken wij een manager die kan verder bouwen aan de professionalisering van het opleidingsbedrijf Technicampus Metaal. Het zwaartepunt komt …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Technisch manager

Als je Technisch manager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technisch manager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technisch manager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technisch manager?


Competenties en Vaardigheden Technisch manager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technisch manager.

Welke competenties heeft een Technisch manager nodig?

Een Technisch manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Technisch manager

 • Analytisch vermogen
 • Methodisch werken
 • Verbanden leggen
 • Creatief denken
 • Vasthoudendheid
 • Zelfkennis
 • Ambitie
 • Doelgericht
 • Prioriteiten stellen
 • Voorbereiden
 • Luisteren
 • Methodisch ontwerpen
 • Rustig blijven
 • Verbeeldingskracht
 • Vernieuwend
 • Kritisch denken
 • Onderhandelen
 • Budgetteren
 • Leiding geven
 • Plannen
 • Motiveren
 • Zelfvertrouwen
 • Keuzes maken
 • Beslissen
 • Rekenen
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Technisch manager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technisch manager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technisch manager nodig? 

De technisch manager is de kruising tussen de persoonstypen Baas en Waarnemer. Enerzijds moet hij of zij leidinggevende kwaliteiten hebben: de technisch manager moet direct en zelfverzekerd overkomen, en moet kunnen motiveren en delegeren. Anderzijds is het essentieel voor het beroep dat de technisch manager de ontwikkelingen in het vakgebied op de voet volgt, kennis heeft over de technische details van de afdeling(en) waar hij verantwoordelijk voor is, en dat hij nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd is.

Bekijk de persoonstypen voor Technisch manager


Eigenschappen Technisch manager

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Technisch manager

Wat zijn de baankansen voor een Technisch manager?

Technisch manager is geen functie waar een bedrijf er veel van heeft. Dientengevolge zijn er vaak binnen de organisatie niet veel doorgroeimogelijheden. Het is vaak een functie die op een punt in een doorgroeitraject van een bedrijf ligt, zodat er veelal mensen terecht komen die voorheen een andere functie in hetzelfde bedrijf vervulden.

Algemene managementfuncties behoren dan nog tot de opties, hoewel iemand met technische én bedrijfskundige expertise een goed technisch consultant maakt (eveneens goed betalend werk). Dus er zijn buiten de organisatie vaak goede mogelijkheden, vooral wanneer de technisch manager leergierig is en meegaat met de laatste ontwikkelingen. Dit vergroot de makrtwaarde van de Technisch manager enorm.

De actuele kans op werk voor een Technisch manager

Het beroep Technisch manager is onderdeel van de beroepsfamilie Technisch managers en directeuren. De kans op werk voor de beroepsfamilie Technisch managers en directeuren is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

35

Baankans Technisch manager

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Technisch manager

Je kunt als Technisch manager een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Technisch manager is onderdeel van de beroepsfamilie Technisch managers en directeuren. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Technisch manager

Verwante beroepen Technisch manager

Doorgroei beroepen voor een Technisch manager

Manager castingbureau

Manager postproductie media

Manager radiostation

Directeur omroep

Manager bibliotheek

hoofd studiezaal (bibliotheek)

manager bedrijfsbibliotheek

manager jeugdbibliotheek

manager muziekbibliotheek

manager openbare bibliotheek

manager speciale bibliotheek

hoofd bibliotheek

hoofd bedrijfsbibliotheek

hoofd jeugdbibliotheek

hoofd openbare bibliotheek

hoofd speciale bibliotheek

hoofd bibliotheek en mediatheek

manager bibliotheek, mediatheek

bedrijfsbeheerder mediatheek

hoofd muziekbibliotheek

hoofd onderwijsmediacentrum

manager mediatheek

Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Manager geluidsstudio

manager muziekstudio

Manager tolken-, vertaalbureau

manager vertaalbureau

manager tolkenbureau

Manager persbureau

Manager museum

hoofd afdeling educatie (museum)

directeur museum

hoofd afdeling behoud en beheer (museum)

hoofd afdeling presentatie (museum)

hoofd collectie (museum)

Manager uitgeverij

manager uitgeverij boeken

manager uitgeverij dag- en weekbladen

Bedrijfsleider / ondernemer grafisch ontwerpbureau

productieleider (grafisch ontwerpbureau)

chef grafisch-technische afdeling

productiemanager (grafisch ontwerpbureau)

bedrijfsleider grafisch ontwerpbureau

manager grafisch ontwerpbureau

ondernemer grafisch ontwerpbureau

Manager industrieel ontwerpbureau

Coördinator operationele voorbereiding brandweer / brandweerofficier

Coördinator opleidingen en oefeningen brandweer / brandweerofficier

Coördinator gemeentelijke voorbereiding rampenbestrijding brandweer

Brandweerofficier / afdelingsmanager repressie

Brandweerofficier / afdelingsmanager preventie

Directeur gevangenis

Manager bewakingsdienst

Bedrijfsleider / ondernemer beveiligingsbedrijf

ondernemer beveiligingsbedrijf

bedrijfsleider beveiligingsbedrijf

bedrijfsleider bewakingsbedrijf

ondernemer bewakingsbedrijf

Manager beveiligingsbedrijf

branchemanager beveiligingsbedrijf

branchemanager bewakingsbedrijf

unitmanager beveiligingsbedrijf

unitmanager bewakingsbedrijf

regiomanager beveiligingsbedrijf

regiomanager bewakingsbedrijf

areamanager beveiligingsbedrijf

areamanager bewakingsbedrijf

Bedrijfsleider / ondernemer loonbedrijf

ondernemer landbouwloonbedrijf

bedrijfsleider landbouwloonbedrijf

bedrijfsleider loonbedrijf

ondernemer tuinbouwloonbedrijf

ondernemer loonbedrijf

bedrijfsleider/ondernemer landbouwloonbedrijf

bedrijfsleider/ondernemer tuinbouwloonbedrijf

bedrijfsleider tuinbouwloonbedrijf

Bedrijfsleider / ondernemer landbouwmechanisatiebedrijf

bedrijfsleider landbouwmechanisatiebedrijf

ondernemer landbouwmechanisatiebedrijf

Meer steden Minder steden

Organisaties waar een Technisch manager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technisch manager meestal werkt.

Waar werkt een Technisch manager?

De technisch manager werkt voor een bedrijf dat (onder andere) een technische tak heeft. Een tabaksproducent bijvoorbeeld, of een levensmiddelenbedrijf. Technisch manager is over het algemeen geen functietitel die in de technische sector voorkomt

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Netwerk Technisch manager

Met wie werkt een Technisch manager samen? 

De technisch manager maakt deel uit van een managementteam, samen met andere managers (zoals de eerder genoemde logistiek manager, sales manager en dergelijke). De technisch manager zal ook in contact staan met de directie van het bedrijf, en verder natuurlijk met veel personen die op “zijn” afdelingen werken. Dit kunnen eindeloos veel beroepen zijn, waaronder bijvoorbeeld de installatietechnicus, de onderhoudsmonteur, de procesoperator, de elektrotechnicus, enzovoorts.


 • Manager
 • Algemeen directeur
 • Sales manager
 • Technisch adviseur
 • Technisch consultant
Technisch manager

Interview met een Technisch manager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Technisch manager:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Technisch manager verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Technisch manager?

De beroepen die verwant zijn aan Technisch manager zijn:
Manager
Salaris: €2800 tot €6500
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO Postdoc MBA
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Technisch Consultant
Salaris: €2326 tot €5729
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Technical sales manager
Salaris: €3500 tot €6000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Technisch manager in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Manager
 • Algemeen directeur
 • Sales manager
 • Technisch adviseur
 • Technisch consultant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

35Ga direct naar