Technisch manager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technisch manager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep technisch manager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je technisch manager wordt.

 

Wat is een Technisch manager?

Zoals veel leidinggevende en coördinerende technische functies is technisch manager of technical manager een beroep dat bij verschillende organisaties op geheel verschillende manieren ingevuld kan worden.

Hoewel de specifieke werkzaamheden dus in grote mate kunnen verschillen is er toch een zekere kern van het beroep afleidbaar van de functietitel. De technisch manger staat altijd aan het hoofd van een (deel van) een afdeling met technische verantwoordelijkheden en rapporteert aan een hogere functie, meestal een andere manager en soms de algemeen directeur

De werkzaamheden betreffen altijd technische aangelegenheden Daarbij moet vermeld worden dat maar weinig bedrijven een technisch manager an sich in dienst hebben. In veel gevallen zal het gaan om vergelijkbare functies met andere titels, zoals technical sales manager, technologie- en innovatiemanager, manager techniek, manager technische dienst, technisch ontwikkelaar, enzovoorts.Wat doet een Technisch manager?

Technisch managers lopen doorgaans dan ook niet rond bij technische bedrijven, maar bij bedrijven met technische onderdelen, waar de technisch manager in een team werkt van andere managers, bijvoorbeeld de sales manager en de logistiek manager.

In zo’n organisatie zal het takenpakket van de technisch manager vooral bestaan uit een hoop delegeren, plannen en organiseren. De technisch manager zal de volledige verantwoordelijkheid hebben voor alle technische aangelegenheden van een organisatie. Hij of zij zal zich hoofdzakelijk bezig houden met het bepalen van beleid en het controleren van de uitvoering daarvan, en zal erop toe moeten zien dat alles de gewenste kwaliteitsstandaard behoudt. Uiteindelijk is de technisch manager immers verantwoordelijk voor alles wat er fout gaat.

Wil je werken als Technisch manager?

Werk je al als Technisch manager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technisch manager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Technisch manager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technisch manager in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Manager
 • Algemeen directeur
 • Sales manager
 • Technisch adviseur
 • Technisch consultant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

39


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technisch manager

Wat verdient een Technisch manager?

Hoewel lagere salarissen mogelijk zijn, betaalt het beroep van technisch manager doorgaans goed: minimaal 4000 euro per maand. Wo’ers zullen als starter iets beter betaald krijgen dan hbo’ers, maar ook werkervaring heeft ook een groot aandeel. Zodra een technisch manager zich bewezen heeft en een aantal jaar voor een bedrijf werkt, kan hij of zij doorgroeien naar de 5000 á 6000. Afhankelijk van het bedrijf kan dit nog verder omhoog gaan. Een technisch manager kan in principe immers voor ieder bedrijf met een technische tak werken, dus ook voor goed betalende multinationals.

Salarisschaal Technisch manager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Technisch manager

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch manager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch manager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technisch manager vacatures

Vacature Regional Technical Manager
FairPlay Engineering
Our Client is revolutionising the real estate and technology industries. They provide wholly outsourced, end-to-end solutions to meet the capacity and property needs of growing businesses. In the process, they …
Vacature Technisch Manager Vastgoedbeheer
Page Personnel
Voor onze klant zijn wij op zoek naar een Technisch manager om het team te versterken. Bedrijfsomschrijving Onze klant is een professionele beheerder met ruime ervaring in het besturen en …
Vacature Technisch Manager
Balans
Functieomschrijving Ben je organisatorisch sterk, heb je affiniteit met de spuitgietbranche en heb je ervaring als leidinggevende? Aarzel dan niet en solliciteer op onderstaande functie. In deze functie heb je …
Vacature Assistant Field Technical Manager - Almere
Mitsubishi Heavy Industries, Ltd, Almere
Engineer - Introduction Mitsubishi Heavy Industries Europe, Ltd. is a dynamic company and supplier of machines for the corrugated packaging industry. From their office in Almere, The Netherlands, machines and …
Vacature Technisch Manager - Hedel
Kurstjens B.V., Hedel
Projectmanager - Technisch Manager Fulltime | Hedel Ben jij als ervaren Technisch Manager in staat om complexe technische bottlenecks om te zetten naar praktische successen? Ben je liever betrokken in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technisch manager

Wat is de toekomst van Technisch manager?

Technisch manager is geen functie waar een bedrijf er veel van heeft. Dientengevolge zijn er vaak binnen de organisatie niet veel doorgroeimogelijheden. Het is vaak een functie die op een punt in een doorgroeitraject van een bedrijf ligt, zodat er veelal mensen terecht komen die voorheen een andere functie in hetzelfde bedrijf vervulden.

Algemene managementfuncties behoren dan nog tot de opties, hoewel iemand met technische én bedrijfskundige expertise een goed technisch consultant maakt (eveneens goed betalend werk). Dus er zijn buiten de organisatie vaak goede mogelijkheden, vooral wanneer de technisch manager leergierig is en meegaat met de laatste ontwikkelingen. Dit vergroot de makrtwaarde van de Technisch manager enorm.

Baankans Technisch manager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

39


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Technisch manager worden: Opleidingen tot Technisch manager

Wil je Technisch manager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Technisch manager.

Hoe word je een Technisch manager? 

De technisch manager zal zich in ieder geval aantoonbaar bewezen moeten hebben. Een (ruim) aantal jaren ervaring zal in veel gevallen een vereiste zijn, naast een hbo- of wo-diploma in bedrijfskundige of technische richting. De technisch manager zal zelfstandig moeten kunnen opereren en zal dus over de technische én over de bedrijfskundige kennis moeten beschikken.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Technisch manager

Technische Bedrijfskunde
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Uitgebreid Doel In de opleiding Technische Bedrijfskunde leert u technische en …
Technische Bedrijfskunde
Bedrijfskunde voor Technisch Professionals (HBO)
Bedrijfskunde voor Technisch Professionals bestaat uit een persoonlijk ontwikkelingstraject, vier bedrijfskundige modules en een bedrijfsopdracht. De opleiding duurt 6 maanden en omvat 14 bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden meestal plaats op …
Bedrijfskunde voor Technisch Professionals (HBO)

Omscholen of doorgroeien tot Technisch manager

Als je Technisch manager wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technisch manager zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technisch manager

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technisch manager?

Competenties en Vaardigheden Technisch manager

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Technisch manager nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Technisch manager nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Technisch manager

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Technisch manager

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Technisch manager. Als Technisch manager wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Technisch manager:


zie volledige beschrijving persoonstype Technisch manager

Vakkennis voor een Technisch manager

Het is voor een Technisch manager ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Technisch manager zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Technisch manager


Werkervaring Technisch manager

Het is voor een startend Technisch manager die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technisch manager is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Manager, Technisch Consultant, Technical sales manager .

Iets anders leren?

Is Technisch manager het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Technisch manager

Met wie werkt een Technisch manager samen? 

De technisch manager maakt deel uit van een managementteam, samen met andere managers (zoals de eerder genoemde logistiek manager, sales manager en dergelijke). De technisch manager zal ook in contact staan met de directie van het bedrijf, en verder natuurlijk met veel personen die op “zijn” afdelingen werken. Dit kunnen eindeloos veel beroepen zijn, waaronder bijvoorbeeld de installatietechnicus, de onderhoudsmonteur, de procesoperator, de elektrotechnicus, enzovoorts.


 • Manager
 • Algemeen directeur
 • Sales manager
 • Technisch adviseur
 • Technisch consultant
Technisch manager


Organisaties waar een Technisch manager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technisch manager meestal werkt.

Waar werkt een Technisch manager?

De technisch manager werkt voor een bedrijf dat (onder andere) een technische tak heeft. Een tabaksproducent bijvoorbeeld, of een levensmiddelenbedrijf. Technisch manager is over het algemeen geen functietitel die in de technische sector voorkomt

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Technisch manager

Waar kun je het beste werken als Technisch manager? Hieronder vind je de best door de Technisch manager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technisch manager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technisch manager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technisch manager.

Welke competenties heeft een Technisch manager nodig?

Een Technisch manager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Technisch manager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technisch manager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technisch manager nodig? 

De technisch manager is de kruising tussen de persoonstypen Baas en Waarnemer. Enerzijds moet hij of zij leidinggevende kwaliteiten hebben: de technisch manager moet direct en zelfverzekerd overkomen, en moet kunnen motiveren en delegeren. Anderzijds is het essentieel voor het beroep dat de technisch manager de ontwikkelingen in het vakgebied op de voet volgt, kennis heeft over de technische details van de afdeling(en) waar hij verantwoordelijk voor is, en dat hij nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd is.

Bekijk de persoonstypen voor Technisch manager


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Technisch manager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technisch manager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technisch manager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technisch manager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technisch manager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technisch manager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technisch manager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technisch manager iets voor je?

Zou je graag Technisch manager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technisch manager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Technisch manager?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Technisch manager

Vacature Technisch Manager Wegen
Bouwhuysch B.V.
Wil je werken aan de meest uitdagende en aansprekende infrastructurele projecten? Als technisch manager infra bij dit ingenieurs- en adviesbureau ben je daar van verzekerd. Zij slepen de meest interessante …
Vacature Technisch Manager civiele techniek
Bouwhuysch B.V.
Voor een van onze opdrachtgevers hebben wij een ‘’exclusieve’’ vacature voor de functie van technisch manager civiele techniek. Wil je werken aan de meest uitdagende en aansprekende infrastructurele projecten? Als …
Vacature Technisch Manager
Sweco
Functieomschrijving ‘Als technisch manager binnen Sweco Vastgoedmanagement, heb je een unieke positie door enerzijds de mooie portefeuilles alsmede het feit dat we onderdeel zijn van het grootste advies- en ingenieursbureau …
Vacature Montageleider E&W
Xelvin
Kun jij operationeel leidinggeven aan de uitvoering van grote projecten? Zorg jij ervoor dat het werk volgens de gesteld specificaties en planning wordt uitgevoerd? Als montageleider E&W werk je aan …
Vacature Technisch Manager
Continu
Als Technisch Manager ben jij verantwoordelijk voor de continue verbetering en kwaliteit van het machinepark. Jij bent eindverantwoordelijke voor het gehele machinepark en de daarbij behorende onderhouds- en storingswerkzaamheden. Verder behoort …

Actuele blogposts


reacties op Technisch manager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar