U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Growth Hacker

Growth Hacker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een growth Hacker? Lees de functieomschrijving.

Een Growth Hacker is een Online Marketing Specialist die zich specifiek richt op het versnellen van de groei door het proces of een bepaalde methodiek te “hacken”. Hij of zij doet veel kleine testen/experimenten om de meest effectieve methode te vinden om zo snel mogelijke groei te realiseren, wanneer deze methode is gevonden zal hij/of zij de methode zoveel mogelijk inzetten. De Growth Hacker is vaak een veelkunner die zich daarnaast gespecialiseerd heeft in een aantal online disciplines, zo heeft de Growth Hacker overzicht van alle mogelijkheden en zoekt hij of zij meerdere aansluitende elementen bij elkaar om een zo groot mogelijke effectiviteit te realiseren.

De Growth Hacking methode ligt dicht tegen de Lean Start Up methode aan en Agile Ontwikkeling. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat een experiment in de vorm van een klein product wordt gedaan. De vorm hierbij is een MVP (Minimum Viable Product), hetgeen inhoudt een zo klein mogelijke haalbare versie van het oorspronkelijke idee te ontwikkelen en uit te voeren. Indien het resultaat in de gewenste richting wijst, besluit de Growth Hacker het idee verder uit te werken of de methode in een verbeterde vorm te herhalen. De Growth Hacker overziet het geheel en heeft verstand van zowel marketing als techniek. Zodoende kan de Growth Hacker kan snel inschatten of een idee haalbaar is wel of geen mogelijkheden biedt. De Growth Hacker analyseert continue de resultaten van de experimenten en activiteiten om op basis van de belangrijkste KPI's de prioriteiten te stellen en de verdere acties en ontwikkelingen te bepalen. 

Volgens sommigen is Growth Hacker geen beroep is. Growth Hacking of Agile Growth is een mindset dat verschillende rollen onder zich heeft. Als we het over een Growth Hacker hebben, dan praten we vaak over een technisch onderlegd marketeer, binnen een Growth team is dit een ‘Head of Growth’. De term Growth Hacker wordt niet overal genoemd. Vaak kom je de volgende beroepen tegen; data marketeer, online marketeer, digital marketeer, growth marketeer of nog onder de oude noemer marketing manager.

Een Growth Hacker heeft één doel: het vinden van de meest effectieve en efficiënte manier om de business te laten groeien (en om deze groei te behouden). In deze rol ben je veel aan het experimenteren en analyseren, maar ben je ook bezig om processen te verbeteren. Je bent een verkenner van de organisatie en loopt constant voor op de ontwikkelingen.

 

Mensen vonden ons op: Job Growth Hacker, Baan Growth Hacker, Growth Hacker Worden, Functie-eisen Growth Hacker, Verantwoordelijkheden Growth Hacker, Functieprofiel Growth Hacker, Wat doet een Growth Hacker, Werken als Growth Hacker.

Growth Hacker worden: Opleiding tot growth Hacker

Om Growth Hacker te worden heb je minimaal een aantal jaar online marketing ervaring nodig. Je moet in de breedte verstand hebben van diverse online marketing disciplines zoals SEO, Online Advertising, Email of Social Media. Daarnaast heb je ook verstand van Webdevelopment nodig. Je hoeft geen programmeur te zijn, maar wel goed snappen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zien. Ook heb je project management of product owner ervaring nodig. Growth Hacking is niet alleen een methodiek, maar vooral ook een mindset.

De Growth Hacker zoekt naar maximale groei mogelijkheden in zaken die een hefboom effect kunnen realiseren binnen de gehele keten. Agile en Lean Startup bieden een goede basis om de Growth Hacking methodiek te leren. Growth Hacking leer je vooral door ervaring op te doen, het is de kennis van wat wel en niet werkt binnen jouw specialisme. Veel van deze kennis is al online te vinden, dus als je Growth Hacker wilt worden kan je ook online veel informatie vinden over Growth Hacking.   

Tegenwoordig bestaat er in Nederland, als eerste van Europa, een Growth Hacking-opleiding verzorgd door Growth Tribe in Amsterdam. Echter komen de meeste mensen uit de hoek van programmeren of uit de traditionele marketing. Verder is het wel heel handig als je de gratis certificaten van bijvoorbeeld Google Analytics en Adwords hebt gehaald. Bijscholen is een must aangezien de technologie zo snel gaat. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Growth Hacker, Growth Hacker Worden, Opleidingsniveau Growth Hacker, Scholing Growth Hacker, Studie Growth Hacker, Bijscholing Growth Hacker, Omscholing Growth Hacker.

Organisaties waar een growth Hacker doorgaans werkzaam is

Eigenlijk kan iedere organisatie een Growth Hacker in dienst nemen. In kleine bedrijven en startups zit deze rol vooral tegen de ondernemer aan. In het MKB en groter zit het vaak verweven binnen bestaande afdelingen zoals marketing of communicatie. Het is meer de cultuur van de organisatie die het een plek geeft. Als een bedrijf disruptief en explosief wil groeien dan heeft een Growth Hacker vaak zijn eigen spin-of-control. Voor nu komt de rol het meest voor bij startups of scale-ups zoals AirBnB, Catawiki, Uber, etc. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Growth Hacker, Growth Hacker Worden, Opleidingsniveau Growth Hacker, Scholing Growth Hacker, Studie Growth Hacker, Bijscholing Growth Hacker, Omscholing Growth Hacker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden growth Hacker

Een Growth Hacker kan goed verdienen. Afhankelijk van de ervaring en het bewezen resultaat begint het salaris in loondienst bij €2800,- p/m en kan oplopen tot €5000,- p/m, afhankelijk van de plaats binnen de organisatie waar de Growth Hacker zit, bijvoorbeeld in de directie. Als zelfstandig consultant kan de Growth Hacker eventueel meer verdienen indien hij of zij veel tijd facturabel is.

Het beroep Growth Hacker is nog te nieuw om hier een duidelijk antwoord op te geven. In Silicon Valley waar het is begonnen kan iemand wel tot 120k op jaarbasis verdienen, waar je bijvoorbeeld in een MKB-organisatie in Nederland een salaris ligt van 30k. Verder moet je voor deze rol veel vrijheid krijgen om te experimenteren, daaraan zitten natuurlijk ook veel verantwoordelijkheden. Vaak wordt een laptop of ingerichte werkplek wel verzorgd. Aangezien veel startups naar deze rol vragen zie je vaak secundaire voorwaarden, zoals; betaalde lunch, sportabonnement, game room in de pauze, vrijmibo’s en 30 vakantiedagen.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Growth Hacker, Loon Growth Hacker, Wat verdien je als Growth Hacker, Salarisschaal Growth Hacker, Salarisindicatie Growth Hacker, Bonus Growth Hacker, CAO Growth Hacker, Brutoloon Growth Hacker, Nettoloon Growth Hacker, Vakantiedagen Growth Hacker, Pensioen Growth Hacker.

Competenties, skills & vaardigheden growth hacker

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Creativiteit
 • Conceptueel denken
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfsturing
 • Initiatief ontplooien
 • Durf
 • Overtuigen
 • Zelfontwikkeling
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Growth Hacker, Vaardigheden Growth Hacker, Attitude Growth Hacker, Kwalificaties Growth Hacker, Competentieprofiel Growth Hacker.

Boeken voor het beroep growth hacker

Wil je meer weten over het beroep growth hacker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je growth hacker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken growth hacker te komen.

Hacking Growth | Morgan Brown

How Today's Fastest-Growing Companies Drive Breakout Success - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780753545379 | 320 pagina's

'a compelling methodology... to increase market share quickly' -- Eric Ries, bestselling author of THE LEAN STARTUP 'a must-read for anyone in business' -- James Currier, managing partner, NFX Guild **'will teach you how to think like a marketer of tomorr...

Hacking Growth | Sean Ellis

de methode achter het succes van de toonaangevendste bedrijven - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789400508989 | 240 pagina's

Hacking Growth 1e druk is een boek van Sean Ellis uitgegeven bij Lev.. ISBN 9789400508989 Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit was Airbnb het best bewaarde geheim van reishackers en couchsurfers; LinkedIn het exclusieve domein voor topmanagers en re...

Hacking Growth | Morgan Brown

How Today's Fastest-Growing Companies Drive Breakout Success - Engels | E-book | 9780753545386

'a compelling methodology... to increase market share quickly' -- Eric Ries, bestselling author of THE LEAN STARTUP 'a must-read for anyone in business' -- James Currier, managing partner, NFX Guild **'will teach you how to think like a marketer of tomorr...

Mensen vonden ons op: boeken voor Growth Hacker, Growth Hacker ebooks, boek Growth Hacker.

Persoonstypen growth Hacker

Een Growth Hacker is allereerst een succesvolle werker. Hij of zij is gericht op het behalen van succes en geniet ervan wanneer dit bereikt wordt. De Growth Hacker is ook grotendeels een Perfectionist, maar heeft ook de mogelijkheid om dit perfectionisme los te laten wanneer hij een experiment doet. Hierbij kijkt hij namelijk naar de 80-20 regel en kan zonder blikken of blozen een niet perfect MVP testen. De Growth Hacker is een goede waarnemer, hij leert snel en herkent snel verbanden. Verder is de Growth Hacker en levensgenieter en sommige zijn ook baas.  

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Growth Hacker, Karakter Growth Hacker.

Netwerk growth Hacker

De Growth Hacker heeft te maken met ander type online marketeers, webdevelopers en product owners. Verder heeft hij te maken met de marketing manager, directie of de eigenaar van het bedrijf. Verder ook met diverse mensen binnen en buiten de organisatie.. Als consultant heeft hij ook te maken met klanten, hetgeen ook weer marketeers, webdevelopers, managers of eigenaren kunnen zijn.

 
Mensen vonden ons op: Collega’s Growth Hacker, Medewerkers Growth Hacker.

Is het beroep growth Hacker iets voor jou?

Zou je graag growth Hacker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als growth Hacker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Growth Hacker, beroepskeuzetest Growth Hacker, beroep Growth Hacker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden growth Hacker

De toekomst voor de Growth Hacker ziet er goed uit. De online markt groeit enorm en er is een grote schaarste aan dit type online specialisten. Steeds meer bedrijven met online aanwezigheid willen de Agile, Lean Start-up en Growth Hacking methode inzetten om hun groei te versnellen.

Met name in de grote steden waar veel startups zijn wordt geschreeuwd om Growth Hackers. Dit komt ook omdat dit vaak de mensen zijn die wat meer van organisaties hebben gezien en dus naast kun inhoudelijke rol ook een spiegel voor de ondernemer kunnen zijn. Na verwachting wordt er steeds meer focus gelegd op de kwaliteiten van Growth Hackers, zoals: data analyse, rapid prototyping,  front- en back-end programmeren, maar ook de generalistische blik om het hele bedrijfsproces te optimaliseren. Iemand die dit allemaal kan noemen we in de scene een ‘Unicorn’, omdat ze zo zeldzaam zijn. Als junior ben je goed in één aspect, als medior op twee a drie gebieden, als senior op vrijwel alle vlakken.  

 

 

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Growth Hacker, Promotie mogelijkheden Growth Hacker, Carriere Growth Hacker.

Solliciteren op de functie growth Hacker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als growth Hacker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor growth Hacker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als growth Hacker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Growth Hacker, CV Growth Hacker, sollicitatie Growth Hacker.

Interviews met growth Hacker

Rik Ruiter is Growth Hacker

 

Hi enthousiaste lezer, leuk dat je interesse toont in het beroep Growth Hacker. ik wil mijzelf graag even aan je voorstellen. Mijn naam is Rik Ruiter en ben gevraagd om wat te vertellen over het vakgebied ‘Growth Hacking’. Ik mag hiervoor jullie gastheer zijn om een rondleiding te geven en wat over mijn eigen ervaring te vertellen.

Ik zit zelf al een tijdje in de startup scene. Dat begon al naast mijn studies. Daar was ik al bezig met ondernemende activiteiten en begeleidt sindsdien jonge ondernemers met starten. Mijn expertise is dan ook starten en groeien. Van idee naar bedrijf en van daaruit groeien. Dit was voor mij de start van wat nu...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen growth Hacker

Vacatures growth hacker

Op zoek naar een nieuwe baan als Growth Hacker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Growth Hacker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Growth Hacker is een Online Marketing Specialist die zich specifiek richt op het versnellen van de groei door het proces of een bepaalde methodiek te “hacken”. Hij of zij doet veel kleine testen/experimenten om de meest effectieve methode te vinden om zo snel mogelijke groei te realiseren, wanneer deze methode is gevonden zal hij/of zij de methode zoveel mogelijk inzetten. De Growth Hacker is vaak een veelkunner die zich daarnaast gespecialiseerd heeft in een aantal online disciplines, zo heeft de Growth Hacker overzicht van alle mogelijkheden en zoekt hij of zij meerdere aansluitende elementen bij elkaar om een zo groot mogelijke effectiviteit te realiseren.

Beoordeling Growth Hacker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Growth Hacker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Growth Hacker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep