U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verpleegkundige

Verpleegkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

Een Verpleegkundige ondersteunt iemand bij het ondergaan van een medische behandeling en ziet er op toe dat de patiënt tijdens deze behandeling goed verzorgd en begeleid wordt. Welke verpleegkundige handelingen nodig zijn om iemand te begeleiden gedurende een medische behandeling wordt vastgelegd in een behandelplan. Dit behandelplan moet voldoen aan richtlijnen waarvoor een protocol is opgesteld. Het wordt met de patiënt en eventuele ouders/verzorgers of naasten besproken en aan het eind van de behandeling geëvalueerd.

De taken van een Verpleegkundige zijn divers en afhankelijk van de werkplek. Het wassen en aankleden van patiënten, infusen aanbrengen of wonden verhelpen zijn slechts enkele voorbeelden. Een Verpleegkundige mag ook medicijnen toedienen.  Naast de eigen werkzaamheden heeft een Verpleegkundige ook ondersteunende taken bij onderzoeken van artsen en verleent de Verpleegkundige nazorg aan de patiënt.

Van de patiënten die een behandeling nodig hebben, wordt een dossier gemaakt.

Het werk van de Verpleegkundige heeft meerdere kanten zoals het geven van zorg, erop toezien dat  alle dagelijkse werkzaamheden uitgevoerd worden en de kwaliteit van de verpleging te bewaken. De patiënten (en hun ouders/verzorgers) kunnen bij een Verpleegkundige terecht wanneer zij met moeilijkheden en pijn geconfonteerd worden.

Een verpleegkundige kan na zijn of haar opleiding in verschillende sectoren gaan werken.

Mensen vonden ons op: Job Verpleegkundige, Baan Verpleegkundige, Verpleegkundige Worden, Functie-eisen Verpleegkundige, Verantwoordelijkheden Verpleegkundige, Functieprofiel Verpleegkundige, Wat doet een Verpleegkundige, Werken als Verpleegkundige.

Verpleegkundige worden: Opleiding tot verpleegkundige

Het beroep van Verpleegkundige kan zowel gedaan worden met een afgeronde MBO niveau-4 als een HBO opleiding. Een Verpleegkundige met MBO opleiding is meer gericht op de praktijk dan een Verpleegkundige met HBO-V. Eer kan bij sollicitaties gevraagd worden naar een registratie volgens de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleegkundige, Verpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Verpleegkundige, Scholing Verpleegkundige, Studie Verpleegkundige, Bijscholing Verpleegkundige, Omscholing Verpleegkundige.

Organisaties waar een verpleegkundige doorgaans werkzaam is

Een Verpleegkundige kan werken binnen een gesloten instelling (voor jeugdzorg), maar kan ook werkzaam zijn bij mensen thuis. De meeste Verpleegkundigen werken in een ziekenhuis of gehandicaptenzorg. Ze zijn hiernaast ook werkzaam binnen de thuiszorg, psychiatrie en in verpleeghuizen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleegkundige, Verpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Verpleegkundige, Scholing Verpleegkundige, Studie Verpleegkundige, Bijscholing Verpleegkundige, Omscholing Verpleegkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verpleegkundige

Het startsalaris van een Verplegkundige is €1979 bruto per maand en kan oplopen tot €2828 bruto per maand. Hierbij komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

Mensen vonden ons op: Salaris Verpleegkundige, Loon Verpleegkundige, Wat verdien je als Verpleegkundige, Salarisschaal Verpleegkundige, Salarisindicatie Verpleegkundige, Bonus Verpleegkundige, CAO Verpleegkundige, Brutoloon Verpleegkundige, Nettoloon Verpleegkundige, Vakantiedagen Verpleegkundige, Pensioen Verpleegkundige.

Competenties, skills & vaardigheden verpleegkundige

 • Integriteit
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Sociabiliteit
 • Sensitiviteit
Mensen vonden ons op: Kennis Verpleegkundige, Vaardigheden Verpleegkundige, Attitude Verpleegkundige, Kwalificaties Verpleegkundige, Competentieprofiel Verpleegkundige.

Boeken voor het beroep verpleegkundige

Wil je meer weten over het beroep verpleegkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verpleegkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verpleegkundige te komen.

Zakboek Verpleegkundige diagnosen | Lynda Juall Carpenito

Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789001891572 | 910 pagina's

Van dit artikel is nog geen omschrijving beschikbaar....

Anatomie en fysiologie van de mens | Ludo Gregoire

Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789006925630 | 504 pagina's

Anatomie en fysiologie van de mens 4e druk is een boek van Ludo Gregoire uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006925630 De uitgave Anatomie en fysiologie van mens bespreekt de bouw en functie van het menselijk lichaam. Belangrijk doel is meer inzi...

Proactive nursing Zakboekje | Marc Bakker

Klinisch redeneren in praktijk brengen - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789024400508 | 56 pagina's

Proactive nursing Zakboekje 2e druk is een boek van Marc Bakker uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 9789024400508 Een goede verpleegkundige reageert adequaat en efficiënt op (mogelijke) problemen van patiënten. ProActive Nursing helpt situaties ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Verpleegkundige, Verpleegkundige ebooks, boek Verpleegkundige.

Persoonstypen verpleegkundige

Een Verpleegkundige heeft eigenschappen in zich van een gever. Hij is warm, betrokken, verzorgend en gevoelig voor de behoeften van anderen (Gever). Deze eigenschappen komen bij een Verpleegkundige tot uiting wanneer er contact is met  de patiënt (Gever).

Een Verpleegkundige heeft een verantwoordelijke functie, omdat het de gezondheid van mensen betreft. Hij is iemand die verantwoordelijk, betrouwbaar en zorgzaam is (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verpleegkundige, Karakter Verpleegkundige.

Netwerk verpleegkundige

Een Verpleegkundige werkt hiërarchisch gezien onder een leidinggevende. Van een arts krijgt een Verpleegkundige informatie over de behandeling van patiënten.

Een Verpleegkundige werkt met verschillende professionals, zoals diëtisten, ergotherapueten en voedingsassistenen. Met deze professionals wordt goed overlegd, zodat goede zorg aan een patiënt geboden kan worden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verpleegkundige, Medewerkers Verpleegkundige.

Is het beroep verpleegkundige iets voor jou?

Zou je graag verpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verpleegkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verpleegkundige, beroepskeuzetest Verpleegkundige, beroep Verpleegkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verpleegkundige

Voor een Verpleegkundige zijn vele doorgroeimogelijkheden, zoals het worden van een  Nurse Practitioner. Hoe hoger de opleiding, hoe meer verantwoordelijkheden een Verpleegkundige krijgt. Er is veel vraag naar Verpleegkundigen.

Arbeidsmarktperspectief score verpleegkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verpleegkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verpleegkundige, Promotie mogelijkheden Verpleegkundige, Carriere Verpleegkundige.

Solliciteren op de functie verpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verpleegkundige, CV Verpleegkundige, sollicitatie Verpleegkundige.

Interviews met verpleegkundige

 

 

Sandra Kleefstra is Verpleegkundige

Waarom ben jij verpleegkundige geworden?

Ik wilde altijd dierenarts worden. Tot ik de ziekenhuisbedden op de hogeschool trof, bij een opendag. Toen was ik overstag. Ik vond ziekenhuisseries leuk, had altijd lol op mijn moeder haar werk (zij was ziekenverzorgende), keek vol interesse naar het druppen van een infuus toen familieleden in het ziekenhuis lagen. Kortom, dat was iets voor mij, dacht ik.

 

Welke opleiding heb je gevolgd om  verpleegkundige te worden?

Na de MAVO en de HAVO heb ik HBO-v gedaan. In vier jaar heb ik het vak geleerd.

 

 

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Een gemiddelde...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen verpleegkundige

Vacatures verpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Verpleegkundige ondersteunt iemand bij het ondergaan van een medische behandeling en ziet er op toe dat de patiënt tijdens deze behandeling goed verzorgd en begeleid wordt. Welke verpleegkundige handelingen nodig zijn om iemand te begeleiden gedurende een medische behandeling wordt vastgelegd in een behandelplan. Dit behandelplan moet voldoen aan richtlijnen waarvoor een protocol is opgesteld.

Beoordeling Verpleegkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verpleegkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verpleegkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Onder aan de tekst over wat dit beroep inhoud staan: "wanneer zij met moeilijkheid en pijn geconfonteerd worden." Daar hoort nog een r bij geconfonteerd want nu staat er geen geconfronteert.

Door: Reno Kleijn

Reageer op dit beroep