U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Radiotherapeut

Radiotherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een radiotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een Radiotherapeut is een medisch specialist die patiënten met (meestal) kanker behandelt door middel van bestraling. Na een verwijzing van een ander medisch specialist komt de patiënt bij een Radiotherapeut voor behandeling. Er is voor het eerste gesprek met de patiënt al overleg geweest tussen de Radiotherapeut en de doorverwijzend specialist. Tijdens dit overleg is gekeken of een patiënt in aanmerking komt voor een behandeling.

Bij het eerste bezoek aan de Radiotherapeut wordt er eerst een gesprek gevoerd en onderzoek gedaan naar de klachten. Vervolgens stelt de Radiotherapeut een behandelplan op waarin wordt vastgelegd welke behandeling de patiënt moet ondergaan, hoe lang de behandeling gaat duren en wat de doelen van de behandeling zijn. Zo kan de behandeling dienen om een ziekte te genezen, maar als deze mogelijkheid er al niet meer is kan de behandeling ook bedoeld zijn om het leven van de patiënt te verlengen en/of de klachten te verminderen.

Zowel het behandelplan als het doel van de behandeling worden met de patiënt besproken en de Radiotherapeut geeft hierover uitleg en informatie. De behandeling zelf wordt meestal verricht door Radiotherapeutisch Laboranten die de bestralingsapparatuur bedienen, maar zij staan altijd onder toezicht van de Radiotherapeut die de eindverantwoordelijkheid draagt over de behandeling. Zo houdt de Radiotherapeut controles en bij complicaties of bijwerkingen van de behandeling wordt hij ook ingeschakeld.

Een Radiotherapeut kan zich ook op wetenschappelijk onderzoek richten, bijvoorbeeld onderzoek naar borstkanker Omdat een Radiotherapeut met verschillende sterftegevallen te maken zal krijgen en geregeld slecht nieuws moet brengen (bijvoorbeeld een patiënt uitleggen dat genezing niet meer mogelijk is) moet hij stevig in zijn schoenen staan en stressbestendig zijn. Daarnaast moet een Radiotherapeut Technisch inzicht hebben aangezien hij werkt met verschillende ingewikkelde apparatuur.

Mensen vonden ons op: Job Radiotherapeut, Baan Radiotherapeut, Radiotherapeut Worden, Functie-eisen Radiotherapeut, Verantwoordelijkheden Radiotherapeut, Functieprofiel Radiotherapeut, Wat doet een Radiotherapeut, Werken als Radiotherapeut.

Radiotherapeut worden: Opleiding tot radiotherapeut

Om Radiotherapeut te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde doen. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens moet je nog een vijfjarige specialisatietraject doorlopen. Dit kan op een afdeling radiologie in een opleidingsziekenhuis. In totaal duurt de opleiding elf jaar.

Je moet je hele carrière lang bijscholingen en nascholingen blijven volgen en congressen bezoeken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je moet verplicht geregistreerd staan als erkend Radiotherapeut, bijscholing is nodig voor herinschrijvingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Radiotherapeut, Radiotherapeut Worden, Opleidingsniveau Radiotherapeut, Scholing Radiotherapeut, Studie Radiotherapeut, Bijscholing Radiotherapeut, Omscholing Radiotherapeut.

Organisaties waar een radiotherapeut doorgaans werkzaam is

 • Academisch ziekenhuis
 • Ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Radiotherapeutisch instituut/centrum
 • Zelfstandige vestiging
Mensen vonden ons op: Studeren voor Radiotherapeut, Radiotherapeut Worden, Opleidingsniveau Radiotherapeut, Scholing Radiotherapeut, Studie Radiotherapeut, Bijscholing Radiotherapeut, Omscholing Radiotherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden radiotherapeut

Een Radiotherapeut verdient ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van de taken die je vervult. Als je management- of bestuurstaken naast je gewone taken op je neemt zal je salaris hoger liggen.

Je zou ook een eigen bedrijf kunnen beginnen. In dat geval ligt je salaris tussen de €150.000 en €250.000 bruto per maand. Dit is bij elke vestiging anders, zo is het inkomen afhankelijk van het aantal patiënten dat je behandelt.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Bereikbaarheidstoeslagen
Mensen vonden ons op: Salaris Radiotherapeut, Loon Radiotherapeut, Wat verdien je als Radiotherapeut, Salarisschaal Radiotherapeut, Salarisindicatie Radiotherapeut, Bonus Radiotherapeut, CAO Radiotherapeut, Brutoloon Radiotherapeut, Nettoloon Radiotherapeut, Vakantiedagen Radiotherapeut, Pensioen Radiotherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden radiotherapeut

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Omgaan met details
 • Luisteren
 • Besluitvaardigheid
 • Technisch inzicht
 • Kennis van verschillende soorten kanker
Mensen vonden ons op: Kennis Radiotherapeut, Vaardigheden Radiotherapeut, Attitude Radiotherapeut, Kwalificaties Radiotherapeut, Competentieprofiel Radiotherapeut.

Boeken voor het beroep radiotherapeut

Wil je meer weten over het beroep radiotherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je radiotherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken radiotherapeut te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Radiotherapeut, Radiotherapeut ebooks, boek Radiotherapeut.

Persoonstypen radiotherapeut

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn. Je moet vertrouwelijk met de gegevens van je patiënten omgaan (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Radiotherapeut, Karakter Radiotherapeut.

Netwerk radiotherapeut

Je werkt in een team met andere Radiotherapeuten en Radiotherapeutisch Laboranten. Er wordt samengewerkt om een behandelplan op te stellen en dit uit te voeren. Daarnaast voert een Radiotherapeut overleg met verschillende medisch specialisten, vaak degene die de patiënten hebben doorverwezen (bijvoorbeeld de huisarts) en met psychologen. Ook kom je in contact met verpleegkundigen die voor de nazorg verantwoordelijk zijn.

Mensen vonden ons op: Collega’s Radiotherapeut, Medewerkers Radiotherapeut.

Is het beroep radiotherapeut iets voor jou?

Zou je graag radiotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als radiotherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Radiotherapeut, beroepskeuzetest Radiotherapeut, beroep Radiotherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden radiotherapeut

Aangezien het aantal opleidingsplaatsen voor Radiotherapeuten wordt afgestemd op de vraag naar Radiotherapeuten is er over het algemeen voldoende werk te vinden.

Je kunt je specialiseren in een bepaalde richting binnen je vakgebied of je kunt je juist meer gaan richten op het doen van wetenschappelijk onderzoek.. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld management- of bestuurstaken of kun je een directiefunctie op je nemen. Ook zou je les kunnen gaan geven of je kunt een eigen bedrijf beginnen.

Arbeidsmarktperspectief score radiotherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep radiotherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Radiotherapeut, Promotie mogelijkheden Radiotherapeut, Carriere Radiotherapeut.

Solliciteren op de functie radiotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als radiotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor radiotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als radiotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Radiotherapeut, CV Radiotherapeut, sollicitatie Radiotherapeut.

Interviews met radiotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures radiotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Radiotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Radiotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Radiotherapeut is een medisch specialist die patiënten met (meestal) kanker behandelt door middel van bestraling. Na een verwijzing van een ander medisch specialist komt de patiënt bij een Radiotherapeut voor behandeling. Er is voor het eerste gesprek met de patiënt al overleg geweest tussen de Radiotherapeut en de doorverwijzend specialist.

Beoordeling Radiotherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Radiotherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Radiotherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hoe kun je na HBO - MBRT doorgroeien tot radiotherapeut??

 

Door: ...

Reageer op dit beroep