U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Sexuoloog

Sexuoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een sexuoloog? Lees de functieomschrijving.

Een Sexuoloog houdt zich bezig met het seksuele gedrag van mensen. Er kunnen situaties zijn waarin een Sexuoloog advies geeft als er een seksueel probleem bij een persoon is, maar er zijn ook sexuologen die zich louter bezighouden met het doen van onderzoek. Er wordt dan onderzoek gedaan naar het seksuele gedrag van mensen, bijvoorbeeld onder bepaalde omstandigheden.

Een Sexuoloog kan met zijn kennis proberen mensen met seksuele problemen te helpen. Het is dan gebruikelijk dat een Sexuoloog eerst een gesprek heeft met een persoon of een aantal personen met seksuele problemen om inzicht in het probleem te krijgen. Daarna zal een Sexuoloog een diagnose stellen, waarna een behandelplan opgesteld wordt. Vervolgens kan de specifieke therapie beginnen. In sommige gevallen dient een Sexuoloog een patiënt door te verwijzen naar een arts, omdat er mogelijk sprake is van een lichamelijke oorzaak voor het seksuele probleem.

De titel ‘Sexuoloog’ is geen beschermde titel. Dit houdt in dat iedereen zich Sexuoloog zou kunnen noemen, dus ook zonder hiervoor een opleiding gedaan te hebben. Iemand die hulp zoekt bij seksuele problemen, bijv. sex verslaving of verliefd worden, zal hiermee rekening moeten houden. Er is in Nederland een vereniging van seksuologen, waarin gediplomeerde sexuologen ingeschreven staan.

Mensen vonden ons op: Job Sexuoloog, Baan Sexuoloog, Sexuoloog Worden, Functie-eisen Sexuoloog, Verantwoordelijkheden Sexuoloog, Functieprofiel Sexuoloog, Wat doet een Sexuoloog, Werken als Sexuoloog.

Sexuoloog worden: Opleiding tot sexuoloog

Het beroep van Sexuoloog is geen beschermd beroep. Dit houdt in dat het niet verplicht is om een opleiding tot Sexuoloog gevolgd te hebben, alvorens iemand onder de titel van Sexuoloog door het leven gaat. Echter, een Sexuoloog die een opleiding hiervoor gevolgd heeft, staat bij een speciale vereniging geregistreerd als gediplomeerd Sexuoloog.

Er is tot op heden geen door de overheid erkend opleiding tot Sexuoloog. Daarom zijn er diverse instituten die de specialisatie tot Sexuoloog geven. Na het volgen van deze tweejarige specialisatie kan iemand geregistreerd worden als gekwalificeerd Sexuoloog bij de Nederlandse vereniging van Seksuologen. De specialisatie die opleidt tot gediplomeerd Sexuoloog kan gevolgd worden door artsen, psychologen/psychiaters en mensen met een andere therapeutische achtergrond.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Sexuoloog, Sexuoloog Worden, Opleidingsniveau Sexuoloog, Scholing Sexuoloog, Studie Sexuoloog, Bijscholing Sexuoloog, Omscholing Sexuoloog.

Organisaties waar een sexuoloog doorgaans werkzaam is

Een Sexuoloog is doorgaans werkzaam op de universiteit, in een ziekenhuis, in een instelling of in een privépraktijk. Het hangt dan ook sterk af van het bedrijf waar een Sexuoloog werkzaam is, hoe de organisatie binnen het bedrijf is. Omdat Sexuologen zowel werkzaam kunnen zijn bij een private instelling als een publieke instelling, zijn er Sexuologen werkzaam binnen de profit en de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Sexuoloog, Sexuoloog Worden, Opleidingsniveau Sexuoloog, Scholing Sexuoloog, Studie Sexuoloog, Bijscholing Sexuoloog, Omscholing Sexuoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden sexuoloog

Mede omdat een Sexuoloog als vooropleiding WO-geschoold is en daarna een tweejarige specialisatie gevolgd heeft, verdient een Sexuoloog goed. Het hangt sterk af van de organisatie waarin hij werkzaam is en de nevenactiviteiten die een Sexuoloog doet, hoeveel een Sexuoloog precies per maand op zijn rekening bijgeschreven krijgt.

Mensen vonden ons op: Salaris Sexuoloog, Loon Sexuoloog, Wat verdien je als Sexuoloog, Salarisschaal Sexuoloog, Salarisindicatie Sexuoloog, Bonus Sexuoloog, CAO Sexuoloog, Brutoloon Sexuoloog, Nettoloon Sexuoloog, Vakantiedagen Sexuoloog, Pensioen Sexuoloog.

Competenties, skills & vaardigheden sexuoloog

 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Plannen en organiseren
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Sexuoloog, Vaardigheden Sexuoloog, Attitude Sexuoloog, Kwalificaties Sexuoloog, Competentieprofiel Sexuoloog.

Boeken voor het beroep sexuoloog

Wil je meer weten over het beroep sexuoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je sexuoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken sexuoloog te komen.

LEERBOEK SEXUOLOGIE | A.K. E.A. Slob

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789031327065 | 451 pagina's

Doelgroep: seksuoloog-onderzoekers en seksuoloog-voorlichters en studenten die hiervoor in opleiding zijn. Het handboek is verder bestemd voor studenten en werkers in de gezondheidszorg: artsen, psychologen, verpleegkundigen, paramedici en maatschappelijk...

Mensen vonden ons op: boeken voor Sexuoloog, Sexuoloog ebooks, boek Sexuoloog.

Persoonstypen sexuoloog

Een Sexuoloog is zowel een waarnemer als een gever.

De waarnemer in een Sexuoloog komt gedurende het hele proces met een patiënt naar voren. Dit komt omdat hij onderzoekend en objectief naar het seksuele probleem moet kijken om vervolgens een zo goed mogelijk behandelplan op te stellen.

Een Sexuoloog is ook een gever. Dit komt omdat hij met een open houding naar het probleem moet kijken. Nadat een Sexuoloog bekend geworden is met het probleem van een patiënt, probeert hij ondersteunend en behulpzaam te zijn om het probleem op te lossen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Sexuoloog, Karakter Sexuoloog.

Netwerk sexuoloog

Het hangt sterk af van de organisatie waarin een Sexuoloog werkzaam is, om te zeggen met wie hij tijdens zijn werkzaamheden in contact staat. Een type mens met wie hij wel altijd in contact staat, is de patiënt. Met hem zal een Sexuoloog de meeste tijd doorbrengen. Het kan zijn dat dit iemand alleen is, of dat er sprake is van een relationeel probleem, waarbij er twee of meer personen patiënt genoemd mogen worden.

Een ander type persoon waar een Sexuoloog vaak in contact mee staat, is met  een dokter. Het kan namelijk zijn dat het seksuele probleem van de patiënt te verklaren is aan de hand van lichamelijke problemen. Deze oorzaak moet eerst volledig uitgesloten zijn, voordat een Sexuoloog zijn type therapie aanbiedt. Soms kan een Sexuoloog dit lichamelijke onderzoek zelf verrichten, maar dan moet de Sexuoloog wel een medische achtergrond hebben.

Mensen vonden ons op: Collega’s Sexuoloog, Medewerkers Sexuoloog.

Is het beroep sexuoloog iets voor jou?

Zou je graag sexuoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als sexuoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Sexuoloog, beroepskeuzetest Sexuoloog, beroep Sexuoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden sexuoloog

De arbeidsmarkt voor een Sexuoloog is redelijk te noemen. De schaamte om hulp bij seksuele problemen te zoeken is afgenomen, maar dat is ook het geval voor de moeite die mensen willen doen om zulke problemen, vooral binnen een relatie, op te lossen.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Sexuoloog doorgaans niet, omdat het een specialisatie is. Een mogelijkheid die een Sexuoloog heeft om door te groeien, is door nevenactiviteiten te doen of door het beginnen van een eigen bedrijf.

Arbeidsmarktperspectief score sexuoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep sexuoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Sexuoloog, Promotie mogelijkheden Sexuoloog, Carriere Sexuoloog.

Solliciteren op de functie sexuoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als sexuoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor sexuoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als sexuoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Sexuoloog, CV Sexuoloog, sollicitatie Sexuoloog.

Interviews met sexuoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen sexuoloog

Vacatures sexuoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Sexuoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sexuoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Sexuoloog houdt zich bezig met het seksuele gedrag van mensen. Er kunnen situaties zijn waarin een Sexuoloog advies geeft als er een seksueel probleem bij een persoon is, maar er zijn ook sexuologen die zich louter bezighouden met het doen van onderzoek. Er wordt dan onderzoek gedaan naar het seksuele gedrag van mensen, bijvoorbeeld onder bepaalde omstandigheden.

Beoordeling Sexuoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Sexuoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Sexuoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wel wat vreemd dat beroepen zoals psycholoog en seksuoloog geen wettelijke bescherming hebben, waarbij iedereen zich dus psycholoog of seksuoloog zou kunnen noemen, in een komische act zou het bijvoorbeeld verder nog wel te accepteren wezen

Door: Willem

Reageer op dit beroep