U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar filosofie

Leraar filosofie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar filosofie? Lees de functieomschrijving.

De leraar filosofie geeft les in het vak filosofie.

De leraar filosofie geeft les op de middelbare school in vmbo, havo en vwo klassen, het gymnasium of het volwassenenonderwijs. Daarnaast kan de leraar filosofie ook les op specifieke MBO of HBO opleidingen geven.

De leraar filosofie geeft les in het vak filosofie. Hij leert de leerlingen van alles over de verschillende filosofen, de verschillende manieren van denken en de verschillende culturen. Daarnaast houdt de leraar filosofie vaak een discussie in de klas of bespreekt hij dingen klassikaal zodat de leerlingen hun eigen mening kunnen ontdekken en ontwikkelen.

De leraar filosofie bereidt zijn eigen lesmateriaal voor, geeft de leerlingen door hem geschreven of uitgezochte opdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens en kijkt deze na en becijfert deze. Daarnaast geeft de leraar filosofie de leerlingen waar nodig individuele begeleiding.

De belangrijkste taak van de leraar filosofie is zijn leerlingen voorbereiden op het tentamen of examen en de leerlingen aan het denken zetten en ervoor zorgen dat zij kennis maken met de verschillende manier van denken. Hij weet zijn kennis en visie op een interessante en leuke manier aan zijn leerlingen of studenten over te brengen en geeft waar nodig ook individuele begeleiding.

Mensen vonden ons op: Job Leraar filosofie, Baan Leraar filosofie, Leraar filosofie Worden, Functie-eisen Leraar filosofie, Verantwoordelijkheden Leraar filosofie, Functieprofiel Leraar filosofie, Wat doet een Leraar filosofie, Werken als Leraar filosofie.

Leraar filosofie worden: Opleiding tot leraar filosofie

De leraar filosofie heeft een opleiding ''Docent Filosofie'' gevolgd. Dit is een HBO opleiding. De opleiding is over het algemeen vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar filosofie, Leraar filosofie Worden, Opleidingsniveau Leraar filosofie, Scholing Leraar filosofie, Studie Leraar filosofie, Bijscholing Leraar filosofie, Omscholing Leraar filosofie.

Organisaties waar een leraar filosofie doorgaans werkzaam is

De leraar filosofie werkt op een middelbare school, op het volwassenenonderwijs of geeft les op MBO of HBO scholen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar filosofie, Leraar filosofie Worden, Opleidingsniveau Leraar filosofie, Scholing Leraar filosofie, Studie Leraar filosofie, Bijscholing Leraar filosofie, Omscholing Leraar filosofie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar filosofie

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Filosofie doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar filosofie, Loon Leraar filosofie, Wat verdien je als Leraar filosofie, Salarisschaal Leraar filosofie, Salarisindicatie Leraar filosofie, Bonus Leraar filosofie, CAO Leraar filosofie, Brutoloon Leraar filosofie, Nettoloon Leraar filosofie, Vakantiedagen Leraar filosofie, Pensioen Leraar filosofie.

Competenties, skills & vaardigheden leraar filosofie

 • Integriteit
 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Organiseren
 • Coachen
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar filosofie, Vaardigheden Leraar filosofie, Attitude Leraar filosofie, Kwalificaties Leraar filosofie, Competentieprofiel Leraar filosofie.

Boeken voor het beroep leraar filosofie

Wil je meer weten over het beroep leraar filosofie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar filosofie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar filosofie te komen.

Tuesdays With Morrie | Mitch Albom

An old man, a young man, and life's greatest lesson - Engels | Druk: Export e. | Paperback | 9780751569575 | 224 pagina's

Maybe it was a grandparent, or a teacher or a colleague? Someone older, patient and wise, who understood you when you were young and searching, and gave you sound advice to help you make your way through it? For Mitch Albom, that person was Morrie Schwart...

Epsilon uitgaven 84 - Wortels van de Wiskunde | William P. Berlinghoff

Een historisch overzicht voor leraren en anderen - Nederlands | Druk: 4 | Hardcover | 9789050411776 | 274 pagina's

Waar komt de wiskunde vandaan? Wie bedacht al die rekensymbolen, en waarom? Wat is het verhaal achter π? ...negatieve getallen? ...het metrieke stelsel? ...kwadratische vergelijkingen? ...sinus en cosinus? ...logaritmen? Deze vragen en vele andere worden ...

Transmissie en transcendentie | Nico Tydeman

bespiegelingen over inwijding, leraar en leerling - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789056703035 | 448 pagina's

Een magistraal boek over het onzichtbare, innerlijke leraar-leerlingproces! Elke spirituele traditie steunt op transmissie, de overdracht van leraar op leerling. Maar wat gebeurt er precies? Wat is het geestelement dat leraar en leerling uitwisselen, van ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar filosofie, Leraar filosofie ebooks, boek Leraar filosofie.

Persoonstypen leraar filosofie

De leraar filosofie is een gever. Hij geeft zijn kennis en visie over op de leerlingen en geeft ze waar nodig individuele begeleiding. Daarnaast is de leraar filosofie ook een bemiddelaar; hij luistert naar de leerlingen tijdens discussies, geeft ze advies en fungeert als gespreksleider en komt tussenbeide wanneer dit nodig is. Ook is de leraar filosofie een waarnemer; hij let goed op de leerlingen in de klas en daarnaast ook op de ontwikkelingen binnen de maatschappij om dit in zijn lesmateriaal mee te kunnen nemen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar filosofie, Karakter Leraar filosofie.

Netwerk leraar filosofie

Het netwerk van de leraar filosofie bestaat uit zijn collega's (bij vergaderingen en in de pauze), zijn leerlingen, de directeur van de school en eventueel ouders van leerlingen tijdens ouderavonden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar filosofie, Medewerkers Leraar filosofie.

Is het beroep leraar filosofie iets voor jou?

Zou je graag leraar filosofie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar filosofie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar filosofie, beroepskeuzetest Leraar filosofie, beroep Leraar filosofie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar filosofie

Het arbeidsmarktperspectief en de werkgelegenheid voor de leraar filosofie is gemiddeld. Omdat er niet op elke middelbare school aandacht aan filosofie wordt geschonken en het vak niet overal wordt gegeven kan het gebeuren dat de leraar filosofie moet verhuizen naar een andere regio of stad om daar les te kunnen geven aan een middelbare school.

Arbeidsmarktperspectief score leraar filosofie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar filosofie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar filosofie, Promotie mogelijkheden Leraar filosofie, Carriere Leraar filosofie.

Solliciteren op de functie leraar filosofie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar filosofie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar filosofie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar filosofie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar filosofie, CV Leraar filosofie, sollicitatie Leraar filosofie.

Interviews met leraar filosofie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar filosofie

Vacatures leraar filosofie

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar filosofie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar filosofie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De leraar filosofie geeft les in het vak filosofie. De leraar filosofie geeft les op de middelbare school in vmbo, havo en vwo klassen, het gymnasium of het volwassenenonderwijs. Daarnaast kan de leraar filosofie ook les op specifieke MBO of HBO opleidingen geven.

Beoordeling Leraar filosofie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar filosofie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar filosofie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep