U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar maatschappijleer

Leraar maatschappijleer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar maatschappijleer? Lees de functieomschrijving.

De leraar maatschappijleer geeft les in het vak maatschappijleer.

De leraar maatschappijleer geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO en VWO klassen. De leraar maatschappijleer geeft les in het vak maatschappijleer. Hij leert de leerlingen van alles over de maatschappij en bespreekt met de leerlingen de actualiteit. Hij geeft les in de verschillende onderwerpen rondom de maatschappij. Zo geeft de leraar maatschappijleer bijvoorbeeld les over de multiculturele samenleving, beroepen, de Nederlandse staat (politieke lessen) of het Nederlandse koningshuis. De leraar maatschappijleer houdt de actualiteit goed bij en verwerkt dit in zijn lesmateriaal. Hij bereidt zijn eigen lesmateriaal voor, geeft de leerlingen opdrachten, huiswerk en toetsen en kijkt deze na en becijfert deze.

De leraar maatschappijleer heeft veel verstand van het vak maatschappijleer en geeft leerlingen hierin zowel groepsgericht of individueel les. Hij houdt discussies in de klas en zet de klas aan het denken over verschillende actuele onderwerpen om zo de leerlingen een mening te geven zodat ze aan de slag kunnen. De leraar maatschappijleer geeft op een leuke en interessante manier les maar kan waar nodig wel streng optreden. Daarnaast respecteert hij de meningen van de leerlingen maar zorgt hij er wel voor dat deze binnen de perken blijven wanneer de mening te expliciet gegeven wordt. De leraar maatschappijleer helpt de leerlingen hun meningen te vormen en begeleidt ze naar het examen toe.

Mensen vonden ons op: Job Leraar maatschappijleer, Baan Leraar maatschappijleer, Leraar maatschappijleer Worden, Functie-eisen Leraar maatschappijleer, Verantwoordelijkheden Leraar maatschappijleer, Functieprofiel Leraar maatschappijleer, Wat doet een Leraar maatschappijleer, Werken als Leraar maatschappijleer.

Leraar maatschappijleer worden: Opleiding tot leraar maatschappijleer

De leraar maatschappijleer heeft een opleiding ''Leraar Maatschappij'' gevolgd. Deze is HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar maatschappijleer, Leraar maatschappijleer Worden, Opleidingsniveau Leraar maatschappijleer, Scholing Leraar maatschappijleer, Studie Leraar maatschappijleer, Bijscholing Leraar maatschappijleer, Omscholing Leraar maatschappijleer.

Organisaties waar een leraar maatschappijleer doorgaans werkzaam is

De leraar maatschappijleer werkt op een middelbare school of op een volwassenenopleiding.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar maatschappijleer, Leraar maatschappijleer Worden, Opleidingsniveau Leraar maatschappijleer, Scholing Leraar maatschappijleer, Studie Leraar maatschappijleer, Bijscholing Leraar maatschappijleer, Omscholing Leraar maatschappijleer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar maatschappijleer

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een docent die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Maatschappijleer doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.360,-
€ 4.962,-

 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar maatschappijleer, Loon Leraar maatschappijleer, Wat verdien je als Leraar maatschappijleer, Salarisschaal Leraar maatschappijleer, Salarisindicatie Leraar maatschappijleer, Bonus Leraar maatschappijleer, CAO Leraar maatschappijleer, Brutoloon Leraar maatschappijleer, Nettoloon Leraar maatschappijleer, Vakantiedagen Leraar maatschappijleer, Pensioen Leraar maatschappijleer.

Competenties, skills & vaardigheden leraar maatschappijleer

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar maatschappijleer, Vaardigheden Leraar maatschappijleer, Attitude Leraar maatschappijleer, Kwalificaties Leraar maatschappijleer, Competentieprofiel Leraar maatschappijleer.

Boeken voor het beroep leraar maatschappijleer

Wil je meer weten over het beroep leraar maatschappijleer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar maatschappijleer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar maatschappijleer te komen.

Het bezwaar van de leraar | Ton van Haperen

Hoe slecht beleid de Nederlandse school vernielt - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462988637 | 210 pagina's

De druk op docenten wordt almaar groter, door onrealistische eisen van leerlingen, ouders, schooldirecties en de overheid. Intussen neemt de kwaliteit van het onderwijs af. In Het bezwaar van de leraar beschrijft leraar, lerarenopleider en publicist Ton v...

Gids en pelgrim | Bram de Muynck

Profiel van een christelijke leraar - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789087181376 | 160 pagina's

De schoolloopbaan van kinderen is een lange reis. Leraren trekken daarbij als gids met hen mee. Ze zijn dus zelf ook pelgrim. Met deze beelden tekent Bram de Muynck op uitnodigende wijze het karakter en profiel van een christelijke leraar. Aan de hand van...

Ontwikkelingspsychologie | Lieke Matthijsen

custom editie Fontys Hogescholen Eindhoven - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789043035347 | 452 pagina's

Ontwikkelingspsychologie 2e druk is een boek van Lieke Matthijsen uitgegeven bij Pearson Benelux B.V.. ISBN 9789043035347 Je docent heeft dit gepersonaliseerde studieboek gecreëerd om je een optimale leerervaring te bieden. Het bevat Pearson content van o...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar maatschappijleer, Leraar maatschappijleer ebooks, boek Leraar maatschappijleer.

Persoonstypen leraar maatschappijleer

De leraar maatschappijleer is een gever. Hij geeft zijn kennis en zijn visie op het vak maatschappijleer en de verschillende onderwerpen op de leerlingen over en geeft ze waar nodig individueel les. Ook is de leraar maatschappijleer een waarnemer en een bemiddelaar. Hij let goed op de actualiteit en verwerkt dit in zijn lessen en is de bemiddelaar en gespreksleider tijdens klassikale discussies.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar maatschappijleer, Karakter Leraar maatschappijleer.

Netwerk leraar maatschappijleer

Het netwerk van de leraar maatschappijleer bestaat uit zijn collega's (bij vergaderingen en tijdens pauzes), zijn leerlingen, de ouders van de leerlingen (tijdens ouder kind gesprekken) en de directeur van de school.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar maatschappijleer, Medewerkers Leraar maatschappijleer.

Is het beroep leraar maatschappijleer iets voor jou?

Zou je graag leraar maatschappijleer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar maatschappijleer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar maatschappijleer, beroepskeuzetest Leraar maatschappijleer, beroep Leraar maatschappijleer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar maatschappijleer

De arbeidsmarktvoorwaarden voor de leraar maatschappijleer zijn gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de leraar maatschappijleer doorgroeien door een mentorrol op zich te nemen of door te leren om zo ook het vak maatschappijwetenschappen te kunnen geven.

Arbeidsmarktperspectief score leraar maatschappijleer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar maatschappijleer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar maatschappijleer, Promotie mogelijkheden Leraar maatschappijleer, Carriere Leraar maatschappijleer.

Solliciteren op de functie leraar maatschappijleer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar maatschappijleer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar maatschappijleer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar maatschappijleer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar maatschappijleer, CV Leraar maatschappijleer, sollicitatie Leraar maatschappijleer.

Interviews met leraar maatschappijleer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar maatschappijleer

Vacatures leraar maatschappijleer

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar maatschappijleer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar maatschappijleer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De leraar maatschappijleer geeft les in het vak maatschappijleer. De leraar maatschappijleer geeft les op een middelbare school aan VMBO, HAVO en VWO klassen. De leraar maatschappijleer geeft les in het vak maatschappijleer.

Beoordeling Leraar maatschappijleer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar maatschappijleer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar maatschappijleer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep