U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Docent jeugdliteratuur

Docent jeugdliteratuur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een docent jeugdliteratuur? Lees de functieomschrijving.

De docent jeugdliteratuur geeft les in het vak jeugdliteratuur.

De docent jeugdliteratuur geeft les op MBO of HBO opleidingen in de richting creative writing, schrijven, de opleiding op de schrijversvakschool of een andere soortgelijke (schrijf)opleiding. Ook kan de docent jeugdliteratuur cursussen/workshops/lessen jeugdliteratuur geven. De docent jeugdliteratuur geeft les in alle facetten van het vak jeugdliteratuur. Zijn voornaamste taak is zijn kennis en visie op het vak jeugdliteratuur overbrengen op zijn leerlingen/studenten zodat zij deze kennis mee kunnen nemen binnen hun toekomstige beroep. De docent jeugdliteratuur geeft onder andere les over de met jeugdliteratuur verbonden technieken (waaronder kinderblik, vertelperspectief, personages, karaktertekening en dialoog). Ook leert de docent jeugdliteratuur zijn leerlingen/studenten alles over de verschillende opvattingen met betrekking tot kinder- en jeugdboeken.

De docent jeugdliteratuur ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft zijn leerlingen/studenten opdrachten, toetsen, tentamens en huiswerk dat hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Naar aanleiding van al het ingeleverde werk en de inzet tijdens de lessen kan de docent jeugdliteratuur de studievoortgang en studieontwikkeling van zijn leerlingen/studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan om hun voortgang te bespreken en te kijken waar hij bij kan helpen om het te verbeteren.

De docent jeugdliteratuur heeft verstand van en passie voor jeugdliteratuur en weet zijn kennis en visie op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen. Daarnaast durft hij ook streng op te treden wanneer iemand in de klas zich vervelend gedraagt om ten alle tijde de orde in de klas te bewaren en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent jeugdliteratuur ook aanwezig tijdens vergaderingen met collega's om de opleidingen en school te bespreken en te kijken naar eventuele verbeterpunten.

Mensen vonden ons op: Job Docent jeugdliteratuur, Baan Docent jeugdliteratuur, Docent jeugdliteratuur Worden, Functie-eisen Docent jeugdliteratuur, Verantwoordelijkheden Docent jeugdliteratuur, Functieprofiel Docent jeugdliteratuur, Wat doet een Docent jeugdliteratuur, Werken als Docent jeugdliteratuur.

Docent jeugdliteratuur worden: Opleiding tot docent jeugdliteratuur

De docent jeugdliteratuur heeft zelf een opleiding aan de schrijversvakschool gevolgd (of een andere soortgelijke schrijfopleiding) en is (na het behalen van een onderwijsbevoegdheid of relevante werkervaring als jeugdboekenauteur) als docent jeugdliteratuur gaan werken.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent jeugdliteratuur, Docent jeugdliteratuur Worden, Opleidingsniveau Docent jeugdliteratuur, Scholing Docent jeugdliteratuur, Studie Docent jeugdliteratuur, Bijscholing Docent jeugdliteratuur, Omscholing Docent jeugdliteratuur.

Organisaties waar een docent jeugdliteratuur doorgaans werkzaam is

De docent jeugdliteratuur werkt op een MBO of HBO opleiding op een school of geeft freelance cursussen/lessen/workshops.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Docent jeugdliteratuur, Docent jeugdliteratuur Worden, Opleidingsniveau Docent jeugdliteratuur, Scholing Docent jeugdliteratuur, Studie Docent jeugdliteratuur, Bijscholing Docent jeugdliteratuur, Omscholing Docent jeugdliteratuur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden docent jeugdliteratuur

De docent jeugdliteratuur die werkzaam is op een school verdient tussen de €1300,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is. De docent jeugdliteratuur die alleen cursussen/lessen/workshops geeft mag zijn eigen tarief bepalen; hiervoor valt dus geen specifieke salarisindicatie te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Docent jeugdliteratuur, Loon Docent jeugdliteratuur, Wat verdien je als Docent jeugdliteratuur, Salarisschaal Docent jeugdliteratuur, Salarisindicatie Docent jeugdliteratuur, Bonus Docent jeugdliteratuur, CAO Docent jeugdliteratuur, Brutoloon Docent jeugdliteratuur, Nettoloon Docent jeugdliteratuur, Vakantiedagen Docent jeugdliteratuur, Pensioen Docent jeugdliteratuur.

Competenties, skills & vaardigheden docent jeugdliteratuur

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Kritisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Overtuigen
 • Affiniteit met jeugdliteratuur
Mensen vonden ons op: Kennis Docent jeugdliteratuur, Vaardigheden Docent jeugdliteratuur, Attitude Docent jeugdliteratuur, Kwalificaties Docent jeugdliteratuur, Competentieprofiel Docent jeugdliteratuur.

Boeken voor het beroep docent jeugdliteratuur

Wil je meer weten over het beroep docent jeugdliteratuur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je docent jeugdliteratuur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken docent jeugdliteratuur te komen.

Handboek voor leraren | Walter Geerts

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789046904176 | 472 pagina's

Handboek voor leraren 2e druk is een boek van Walter Geerts uitgegeven bij Coutinho. ISBN 9789046904176 Hoe word je een goede leraar? Handboek voor leraren sluit aan bij de generieke kennisbasis waarover elke startende leraar moet beschikken. Naast de bel...

Work hard, play hard | Danique Bossers

Van niets naar een Most Wanted-empire - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789021570631 | 192 pagina's

Nachtenlang Instagram afstruinen, op en neer naar Parijs met een minibudget en eindeloze avonden op kantoor: Danique Bossers weet als geen ander wat er nodig is om vanuit het niets een succesvol bedrijf op te bouwen. Als begin-twintiger richtte zij de inm...

Harry Potter and the Goblet of Fire Illustrated edition | Bloomsbury

Illustrated Edition - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781408845677 | Harry Potter | 464 pagina's

The series of new editions of Harry Potter featuring the imaginative illustrations of Jim Kay goes on, using paint, pencils and pixels to depict Harry's tumultuous fourth year at Hogwarts, controversially brought in to participate in the legendary Triwiza...

Mensen vonden ons op: boeken voor Docent jeugdliteratuur, Docent jeugdliteratuur ebooks, boek Docent jeugdliteratuur.

Persoonstypen docent jeugdliteratuur

De docent jeugdliteratuur is een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak jeugdliteratuur over op zijn leerlingen/studenten. Ook biedt hij ze waar nodig extra tips, adviezen of individuele begeleiding. Daarnaast is de docent jeugdliteratuur een waarnemer. Hij let actuele ontwikkelingen binnen de jeugdliteratuur en neemt deze mee in zijn lesmateriaal. Ook is de docent jeugdliteratuur een levensgenieter. Hij heeft passie voor jeugdboeken en houdt ervan om les te geven in het vak jeugdliteratuur.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Docent jeugdliteratuur, Karakter Docent jeugdliteratuur.

Netwerk docent jeugdliteratuur

Het netwerk van de docent jeugdliteratuur bestaat uit zijn leerlingen/studenten, zijn collega's, kinderboekenschrijvers die op school komen spreken en de directeur van de school.

Mensen vonden ons op: Collega’s Docent jeugdliteratuur, Medewerkers Docent jeugdliteratuur.

Is het beroep docent jeugdliteratuur iets voor jou?

Zou je graag docent jeugdliteratuur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als docent jeugdliteratuur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Docent jeugdliteratuur, beroepskeuzetest Docent jeugdliteratuur, beroep Docent jeugdliteratuur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden docent jeugdliteratuur

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent jeugdliteratuur is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid op verschillende scholen en opleidingen. Daarnaast kan de docent jeugdliteratuur ook freelance cursussen/workshops/lessen jeugdliteratuur geven of kan hij zich ook specialiseren in andere schrijversvakken om hier ook les in te gaan geven.

Arbeidsmarktperspectief score docent jeugdliteratuur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep docent jeugdliteratuur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Docent jeugdliteratuur, Promotie mogelijkheden Docent jeugdliteratuur, Carriere Docent jeugdliteratuur.

Solliciteren op de functie docent jeugdliteratuur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als docent jeugdliteratuur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor docent jeugdliteratuur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als docent jeugdliteratuur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Docent jeugdliteratuur, CV Docent jeugdliteratuur, sollicitatie Docent jeugdliteratuur.

Interviews met docent jeugdliteratuur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen docent jeugdliteratuur

Vacatures docent jeugdliteratuur

Op zoek naar een nieuwe baan als Docent jeugdliteratuur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Docent jeugdliteratuur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De docent jeugdliteratuur geeft les in het vak jeugdliteratuur. De docent jeugdliteratuur geeft les op MBO of HBO opleidingen in de richting creative writing, schrijven, de opleiding op de schrijversvakschool of een andere soortgelijke (schrijf)opleiding. Ook kan de docent jeugdliteratuur cursussen/workshops/lessen jeugdliteratuur geven.

Beoordeling Docent jeugdliteratuur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Docent jeugdliteratuur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Docent jeugdliteratuur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep