U bevindt zich hier: Home » Beroepen » MBO/HBO docent sociologie

MBO/HBO docent sociologie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een MBO/HBO docent sociologie? Lees de functieomschrijving.

De docent sociologie geeft les in het vak sociologie.

De docent sociologie geeft les op een MBO of HBO opleiding waar het vak sociologie gegeven wordt (waaronder bijvoorbeeld de opleiding bestuurskunde, bedrijfskunde of de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening). De docent sociologie geeft les in alle facetten van het vak sociologie. Dit vak gaat over de samenleving en de maatschappij en gaat over onderwerpen als de mate waarin samenlevingen saamhorigheid vertonen of juist het tegenovergestelde doen, ongelijkheden binnen de samenleving en samenleving binnen de verschillende overheden, bedrijven en instellingen. De docent sociologie geeft les over de menselijke samenleving en de verschijnselen van deze samenleving en in dit vak staan dan met name de inrichting, veranderingen en sociologische problemen centraal.

De docent sociologie ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft theorieles in het vak sociologie, laat zijn leerlingen/studenten discusseren over verschillende onderwerpen zodat ze hun mening kunnen laten horen en ontwikkelen en geeft zijn leerlingen/studenten verschillende theorie en praktijkopdrachten, huiswerk, toetsen en tentamens die hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Na aanleiding van al deze resultaten kijkt de docent sociologie naar de studievoortgang en de studieprestaties van zijn leerlingen/studenten en gaat waar nodig met ze om de tafel om te kijken wat er beter moet en wat er moet veranderen.

De docent sociologie heeft verstand van het vak sociologie en weet zijn kennis en visie op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen en durft streng op te treden wanneer een leerling/student zich vervelend gedraagt om de orde in de klas te bewaken en/of herstellen. Naast zijn werkzaamheden in de klas houdt de docent sociologie de actualiteit goed bij om deze in zijn lessen te verwerken/mee te nemen m zijn lesmateriaal altijd actueel te houden en er met zijn leerlingen/studenten over te praten.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent sociologie ook aanwezig bij vergaderingen met collega's (om over de leerlingen/studenten te praten en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleidingen en de school) en is hij aanwezig bij ouderavonden om met de ouders van leerlingen/studenten over de studievoortgang en studieprestaties van hun kind te praten.

Mensen vonden ons op: Job MBO/HBO docent sociologie, Baan MBO/HBO docent sociologie, MBO/HBO docent sociologie Worden, Functie-eisen MBO/HBO docent sociologie, Verantwoordelijkheden MBO/HBO docent sociologie, Functieprofiel MBO/HBO docent sociologie, Wat doet een MBO/HBO docent sociologie, Werken als MBO/HBO docent sociologie.

MBO/HBO docent sociologie worden: Opleiding tot MBO/HBO docent sociologie

De docent sociologie heeft een HBO opleiding ''Leraar maatschappijleer'' of een WO opleiding ''Behavioural and Social Sciences'', ''Leraar 1e graad Maatschappijleer'', ''Leraar VHO in Maatschappijleer'', Mens en Maatschappijonderwijs en Communicatie'', ''Sociologie'', ''Sociology and Social Research''. Al deze opleidingen zijn over het algemeen vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor MBO/HBO docent sociologie, MBO/HBO docent sociologie Worden, Opleidingsniveau MBO/HBO docent sociologie, Scholing MBO/HBO docent sociologie, Studie MBO/HBO docent sociologie, Bijscholing MBO/HBO docent sociologie, Omscholing MBO/HBO docent sociologie.

Organisaties waar een MBO/HBO docent sociologie doorgaans werkzaam is

De docent sociologie werkt op een MBO of HBO opleiding op een school.

Mensen vonden ons op: Studeren voor MBO/HBO docent sociologie, MBO/HBO docent sociologie Worden, Opleidingsniveau MBO/HBO docent sociologie, Scholing MBO/HBO docent sociologie, Studie MBO/HBO docent sociologie, Bijscholing MBO/HBO docent sociologie, Omscholing MBO/HBO docent sociologie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden MBO/HBO docent sociologie

De docent sociologie verdient tussen de €1600,- en €2200,- bruto per maand, afhankelijk van de school waar hij werkzaam is en het aantal jaren werkervaring.

Mensen vonden ons op: Salaris MBO/HBO docent sociologie, Loon MBO/HBO docent sociologie, Wat verdien je als MBO/HBO docent sociologie, Salarisschaal MBO/HBO docent sociologie, Salarisindicatie MBO/HBO docent sociologie, Bonus MBO/HBO docent sociologie, CAO MBO/HBO docent sociologie, Brutoloon MBO/HBO docent sociologie, Nettoloon MBO/HBO docent sociologie, Vakantiedagen MBO/HBO docent sociologie, Pensioen MBO/HBO docent sociologie.

Competenties, skills & vaardigheden mbo/hbo docent sociologie

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Kritisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Innovatief
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Visie
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Verstand van sociologie
Mensen vonden ons op: Kennis MBO/HBO docent sociologie, Vaardigheden MBO/HBO docent sociologie, Attitude MBO/HBO docent sociologie, Kwalificaties MBO/HBO docent sociologie, Competentieprofiel MBO/HBO docent sociologie.

Boeken voor het beroep mbo/hbo docent sociologie

Wil je meer weten over het beroep mbo/hbo docent sociologie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mbo/hbo docent sociologie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mbo/hbo docent sociologie te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor MBO/HBO docent sociologie, MBO/HBO docent sociologie ebooks, boek MBO/HBO docent sociologie.

Persoonstypen MBO/HBO docent sociologie

De docent sociologie is een waarnemer. Hij houdt goed de actualiteit bij en kijkt naar veranderingen binnen de samenleving en maatschappij m deze in zijn lesmateriaal mee te kunnen nemen en te verwerken. Ook let hij goed op zijn leerlingen/studenten en hun studievoortgang om ze zo optimaal te kunnen begeleiden. Dit maakt de docent sociologie ook een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak sociologie over op zijn leerlingen/studenten en biedt ze waar nodig individuele begeleiding of extra tips, hulp en adviezen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid MBO/HBO docent sociologie, Karakter MBO/HBO docent sociologie.

Netwerk MBO/HBO docent sociologie

Het netwerk van de docent sociologie bestaat uit zijn leerlingen/studenten, mensen uit het vak die op school komen spreken, collega's, de directeur van de school en de ouders van leerlingen/studenten tijdens ouderavonden.

Mensen vonden ons op: Collega’s MBO/HBO docent sociologie, Medewerkers MBO/HBO docent sociologie.

Is het beroep MBO/HBO docent sociologie iets voor jou?

Zou je graag MBO/HBO docent sociologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als MBO/HBO docent sociologie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze MBO/HBO docent sociologie, beroepskeuzetest MBO/HBO docent sociologie, beroep MBO/HBO docent sociologie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden MBO/HBO docent sociologie

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent sociologie is goed. Er is relatief veel werkgelegenheid op de verschillende opleidingen. Daarnaast kan de docent sociologie met een relevante opleiding of werkervaring ook les gaan geven in het vak Maatschappijleer.

Daarnaast kan de docent sociologie naast zijn werkzaamheden als docent ook een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (waaronder bijvoorbeeld een mentorrol).

Arbeidsmarktperspectief score MBO/HBO docent sociologie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep MBO/HBO docent sociologie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten MBO/HBO docent sociologie, Promotie mogelijkheden MBO/HBO docent sociologie, Carriere MBO/HBO docent sociologie.

Solliciteren op de functie MBO/HBO docent sociologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als MBO/HBO docent sociologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor MBO/HBO docent sociologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als MBO/HBO docent sociologie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als MBO/HBO docent sociologie, CV MBO/HBO docent sociologie, sollicitatie MBO/HBO docent sociologie.

Interviews met MBO/HBO docent sociologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen MBO/HBO docent sociologie

Vacatures mbo/hbo docent sociologie

Op zoek naar een nieuwe baan als MBO/HBO docent sociologie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor MBO/HBO docent sociologie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De docent sociologie geeft les in het vak sociologie. De docent sociologie geeft les op een MBO of HBO opleiding waar het vak sociologie gegeven wordt (waaronder bijvoorbeeld de opleiding bestuurskunde, bedrijfskunde of de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening). De docent sociologie geeft les in alle facetten van het vak sociologie.

Beoordeling MBO/HBO docent sociologie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep MBO/HBO docent sociologie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep MBO/HBO docent sociologie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep