U bevindt zich hier: Home » Beroepen » HBO docent psychologie

HBO docent psychologie worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een HBO docent psychologie? Lees de functieomschrijving.

De docent psychologie geeft lessen rondom de verschillende aspecten van het vak psychologie.

De docent psychologie geeft les op een HBO opleiding psychologie op een opleiding psychologie of een andere opleiding waar het vak psychologie een belangrijk onderdeel van het lespakket is. De docent psychologie geeft les in de verschillende aspecten van het vak psychologie. Zo kan hij lesgeven in onder andere psychologie, psychodiagnostiek, communicatie en klinische psychologie statistiek en geeft hij les over onder andere psychologische stromingen ter verklaring en voorspelling van menselijk gedrag, interpreteren en beoordelen en de oorzaken van stress en een burnout. De docent psychologie geeft in het algemeen dus les over menselijk gedrag begrijpen, voorspellen en verklaren. Zijn voornaamste taak is zijn studenten voorbereiden op en ontwikkelen binnen het vak psychologie zodat zijn studenten na het afronden van de opleiding aan de slag kunnen als psycholoog (of een ander soortgelijk beroep in de sector psychologie of mens en welzijn waaronder bijvoorbeeld jongerenhulpverlener of preventiemedewerker).

De docent psychologie ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft zijn studenten theorieopdrachten, toetsen, tentamens, praktijkopdrachten en bekijkt deze, bespreekt deze met ze en geeft deze waar nodig een cijfer. Na aanleiding van al deze studieresultaten kan de docent psychologie de studievoortgang van zijn studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan als dingen niet goed lopen om te kijken wat er moet gebeuren en waar hij ze bij kan helpen.

De docent psychologie heeft verstand van het vak psychologie en weet zijn kennis en visie op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn studenten over te brengen. Daarnaast is het een zeer verantwoordelijk en pittig vak dus daarom is het belangrijk dat de docent psychologie verantwoordelijk lesgeeft, de tijd neemt om zijn studenten goed te begeleiden en het niet erg vindt om streng op te moeten treden wanneer een student zich vervelend gedraagt om de orde in de klas te bewaken en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent psychologie ook aanwezig bij vergaderingen met collega's (om de studenten te bespreken en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleidingen en de school) en bij ouderavonden om met ouders van studenten over de studieresultaten en studievoortgang van hun kind te praten.

Mensen vonden ons op: Job HBO docent psychologie, Baan HBO docent psychologie, HBO docent psychologie Worden, Functie-eisen HBO docent psychologie, Verantwoordelijkheden HBO docent psychologie, Functieprofiel HBO docent psychologie, Wat doet een HBO docent psychologie, Werken als HBO docent psychologie.

HBO docent psychologie worden: Opleiding tot HBO docent psychologie

De docent psychologie heeft een WO opleiding ''Medische Psychologie'', ''Mental Health'', ''Psychologie'', ''Psychologie'' en Geestelijke Gezondheid'', ''Psychology'', ''Social and Health Psychology'', ''Social and Behavioural Sciences'' of ''Social Psychology'' gevolgd. Deze opleidingen zijn allen WO en over het algemeen vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor HBO docent psychologie, HBO docent psychologie Worden, Opleidingsniveau HBO docent psychologie, Scholing HBO docent psychologie, Studie HBO docent psychologie, Bijscholing HBO docent psychologie, Omscholing HBO docent psychologie.

Organisaties waar een HBO docent psychologie doorgaans werkzaam is

De docent psychologie werkt op een HBO opleiding op een school.

Mensen vonden ons op: Studeren voor HBO docent psychologie, HBO docent psychologie Worden, Opleidingsniveau HBO docent psychologie, Scholing HBO docent psychologie, Studie HBO docent psychologie, Bijscholing HBO docent psychologie, Omscholing HBO docent psychologie.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden HBO docent psychologie

De docent psychologie verdient tussen de €1600,- en €2200,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris HBO docent psychologie, Loon HBO docent psychologie, Wat verdien je als HBO docent psychologie, Salarisschaal HBO docent psychologie, Salarisindicatie HBO docent psychologie, Bonus HBO docent psychologie, CAO HBO docent psychologie, Brutoloon HBO docent psychologie, Nettoloon HBO docent psychologie, Vakantiedagen HBO docent psychologie, Pensioen HBO docent psychologie.

Competenties, skills & vaardigheden hbo docent psychologie

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Kritisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
 • Verstand van psychologie
 • Verantwoordelijke werker
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis HBO docent psychologie, Vaardigheden HBO docent psychologie, Attitude HBO docent psychologie, Kwalificaties HBO docent psychologie, Competentieprofiel HBO docent psychologie.

Boeken voor het beroep hbo docent psychologie

Wil je meer weten over het beroep hbo docent psychologie? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hbo docent psychologie bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hbo docent psychologie te komen.

Projectonderwijs in het hbo | Maria van Holten

de docent als projectontwikkelaar en projectbegeleider - Nederlands | Druk: 2009 ed. | Hardcover | 9789031362066 | 148 pagina's

Projectonderwijs in het hbo 1e druk is een boek van Maria van Holten uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031362066 In de beroepspraktijk komen professionals geregeld voor vraagstukken te staan waar niet n-twee-drie een antwoord op te geven is...

Mensen vonden ons op: boeken voor HBO docent psychologie, HBO docent psychologie ebooks, boek HBO docent psychologie.

Persoonstypen HBO docent psychologie

De docent psychologie is een waarnemer. Hij let goed op de studieresultaten en studievoortgang van zijn studenten en kijkt waar hij ze kan helpen en begeleiden. Dit maakt de docent psychologie ook een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het vak psychologie over op zijn studenten en biedt ze waar nodig extra tips, adviezen of individuele begeleiding.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid HBO docent psychologie, Karakter HBO docent psychologie.

Netwerk HBO docent psychologie

Het netwerk van de docent psychologie bestaat uit zijn studenten, zijn collega's, de directeur van de school, mensen uit het vak die op school komen spreken en ouders van studenten tijdens ouderavonden.

Mensen vonden ons op: Collega’s HBO docent psychologie, Medewerkers HBO docent psychologie.

Is het beroep HBO docent psychologie iets voor jou?

Zou je graag HBO docent psychologie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als HBO docent psychologie bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze HBO docent psychologie, beroepskeuzetest HBO docent psychologie, beroep HBO docent psychologie kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden HBO docent psychologie

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent psychologie is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid.

Naast zijn werk als docent psychologie kan de docent psychologie ook nog een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (bijvoorbeeld een mentorrol).

Arbeidsmarktperspectief score HBO docent psychologie

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep HBO docent psychologie. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten HBO docent psychologie, Promotie mogelijkheden HBO docent psychologie, Carriere HBO docent psychologie.

Solliciteren op de functie HBO docent psychologie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als HBO docent psychologie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor HBO docent psychologie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als HBO docent psychologie. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als HBO docent psychologie, CV HBO docent psychologie, sollicitatie HBO docent psychologie.

Interviews met HBO docent psychologie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen HBO docent psychologie

Vacatures hbo docent psychologie

Op zoek naar een nieuwe baan als HBO docent psychologie? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor HBO docent psychologie. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De docent psychologie geeft lessen rondom de verschillende aspecten van het vak psychologie. De docent psychologie geeft les op een HBO opleiding psychologie op een opleiding psychologie of een andere opleiding waar het vak psychologie een belangrijk onderdeel van het lespakket is. De docent psychologie geeft les in de verschillende aspecten van het vak psychologie.

Beoordeling HBO docent psychologie

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep HBO docent psychologie' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep HBO docent psychologie

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep